21.5.19

Sioux Falls (South Dakota)

Badlands NP
Gisteren vertrokken we uit Douglas met 0 graden en het had een beetje gesneeuwd. We hadden de hele avond de kachel aan.

Mammoth Site
Onderweg was het gisteren wel droog maar erg koud. Er was geen reden om een wandeling te doen of zoiets. Wel bezochten we de Mammoth Site in de plaats Hot Springs. Dat was inmiddels in de staat South Dakota. 
Het is een archeologische opgraving waar tientallen mammoeten zijn gevonden. Vermoedelijk zijn ze in de loop van lange tijd verdronken in een toenmalig meertje met steile wanden. 
Na de toevallige ontdekking begon men opgravingen te doen en later werd er een gebouw om heen gezet. Bezoekers kunnen nu zien wat er gedaan wordt en wat er is gevonden. De botten blijven overigens alle liggen op de plek waar ze werden blootgelegd. 

 Ook in Wall Drug
We bereikten het eindpunt gisteren, Wall, na 400 km. Het dorp aan de Interstate 90 is bekend vanwege Wall Drug. In 1931 begonnen als kruidenierswinkel is het inmiddels uitgegroeid tot een complex met souvenirwinkels, restaurant en museum.
Omdat er in een zeer wijde omtrek met borden reclame wordt gemaakt, nemen veel reizigers een kijkje. De koffie kost hier 5 cent, zoals in 1931. Wel erg slap, zoals de Amerikanen dat blijkbaar graag drinken. 

Overnachtingsplek in Wall, bij de dino
We overnachtten op een parkeerplaats bij een benzinestation onder het toeziend oog van een reusachtige dinosaurus. 

Het enorme monument “Dignity”, bij de Missouri rivier
Vanmorgen bezochten we eerst het fraaie nationale park Badlands, 20 km van Wall. Het was inmiddels regenachtig, koud en winderig, zodat we steeds heel kort de auto verlieten. We zijn hier al twee keer eerder geweest, voor het eerst in 1996 en toen op de fiets. Het was toen 35 graden, nu 5. 
Toch waren er heel wat bezoekers. In totaal komen er een miljoen per jaar. 

Vandaag legden we ruim 500 km af over de I90. Het is een zeer rustige snelweg. 

Verder naar het oosten werd het steeds droger en warmer. Op de camping bij Sioux Falls, waar we nu staan, is het 14 graden. We zagen ook dat het in Washington, van waar we over ruim een maand terugvliegen, al temperaturen van rond de 30 graden worden gehaald. We gaan de goede kant op...


Geen opmerkingen: