12.4.25

Dertig hoogtepunten in 17 maanden Zuid-Amerika

Onze camperreis in Zuid-Amerika in drie etappes is geëindigd in Cartagena, Colombia. Het is tijd om terug te blikken op de meest memorabele plekken in dit continent. 

Eerste etappe, 9 november 2022 tot 23 maart 2023

We bezochten na aankomst in Montevideo drie landen, Uruguay, Argentinië en Chili en legden bijna 14.000 kilometer af in vierenhalve maand. 

1. Fray Bentos

Een van de meest bijzondere stops in Uruguay was in het enorme industriële erfgoed van Fray Bentos, aan de Rio Uruguay. Maar Uruguay had voor ons ook mooie natuur, stranden en de interessante stad Montevideo te bieden.


2. Cabo de Dos Bahias


Een van de mooiste wildkampeerplekken in Argentinië
Er zijn meerdere kolonies van Magelhaens pinguïns. Wij bezochten de kleinere in Cabo de Dos Bahia, waar "slechts" 10.000 broedparen zijn. In de buurt van de pinguïnkolonie vonden we een droomplek aan zee voor de overnachting. 
Aan de oostkust van Argentinië moet je natuurlijk pinguïns zien, maar we vonden de grootste papegaaienkolonie ter wereld, wat verder naar het noorden bij Las Grutas, ook erg de moeite waard. Tegen zonsondergang zorgen de duizenden papegaaien voor een enorm spektakel wanneer ze hun nachtverblijf opzoeken. Het zijn holen in de zachte rots aan het strand die generaties lang zijn uitgehakt. 



3. Pali Aike NP


De eerste stop in Chili was het weinig bezochte vulkanische park Pali Aike. Het stormde krankzinnig hard, maar de ongereptheid van het landschap met zijn vulkaankraters vonden wij imposant. 


4. Torres del Paine NP


Een zeer druk bezocht park is Torres del Paine en dit wordt door vrijwel geen enkele toerist in Chili overgeslagen. Ook hier waaide het enorm hard, zoals in Patagonië gebruikelijk is, maar we genoten volop gedurende de drie dagen die we hier doorbrachten met wandelen. 


5. Perito Moreno


In Argentinië is de Perito Moreno gletsjer een van de absolute hoogtepunten. Iedereen hoopt hier een flink stuk van de gletsjer in het meer te zien vallen, maar wij hadden dat geluk in elk geval niet. Niettemin adembenemend mooi om van zo dichtbij te zien.


6. Fitz Roy


Vanuit het dorp El Chaltén bezochten we het fenomenale Argentijnse park Fitz Roy met zijn spitse, besneeuwde bergtoppen. De wandelingen hier behoren tot de allermooiste die we hebben gedaan. De zuidelijke Andes op de grens van Argentinië en Chili biedt ongelooflijk veel natuurschoon. 


7. Puerto Rio Tranquilo


De Carretera Austral is op zichzelf al een hoogtepunt in Chili, maar een boottochtje naar de marmergrotten bij Puerto Rio Tranquilo is een geweldige extra attractie. 


8. Siete Lagos


De route van de zeven meren in Argentinië was een aaneenschakeling van mooie fotomomenten. 


9. Lanín NP


De vulkaan Lanín zie je vanuit de wijde omtrek, maar het is het mooist met een fraaie araucaria op de voorgrond. 


10. Ischigualasto


Het provinciepark Ischigualasto in Argentinië, oftewel maanvallei, biedt rotsformaties in allerlei vormen en kleuren. En het is een plek waar veel dinoskeletten zijn gevonden. 

Tweede etappe: 5 oktober 2023 tot 19 april 2024, dus ruim zes maanden
We bezochten Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay en reden bijna twaalfduizend kilometer.


11. La Serena


Of we La Serena (Chili) echt een hoogtepunt kunnen noemen, is twijfelachtig. We zijn er zes weken geweest, maar dat was deels gedwongen door technisch malheur aan de auto en vooral de vijf weken die we op een onderdeel hebben moeten wachten. Toch is La Serena een aangename en leuke stad en er valt ook veel te zien, maar niet om er zo lang te blijven als wij hebben gedaan. 


12. Vicuña


De Elqui-vallei met de wijngaarden, de piscoproductie en de leuke centrumplaats Vicuña is ons bijzonder goed bevallen. Het hoogtepunt kwam toen we de bergen inreden en een prachtige sterrenhemel konden bewonderen. Het was een van de meest gedenkwaardige vrije overnachtingsplaatsen.


13. Pan de Azucar


Het Nationale Park Pan de Azucar heeft een van de mooist gelegen campings waar we geweest zijn. Het avondrood aan de Stille Oceaan is wel vaker mooi maar hier was de sfeer ongeëvenaard. Aan de Chileense kust hebben we op veel mooie plekken gestaan, maar deze springt er toch uit.


14. San Pedro de Atacama


De omgeving van San Pedro de Atacama is magisch.

Er komen niet voor niets veel toeristen naar dit dorp in de uitgestrekte Atacamawoestijn. We waren er acht dagen en zagen de ene mooie plek na de andere. Ook de camping hier beviel ons bijzonder. 
De bovenste foto is van de Garganta del Diablo (duivelskeel). De andere hiernaast is van de Valle de la Luna. Het is een nationaal park waar je kunt wandelen in een maanlandschap zogezegd, ook al komen er op de maan geen zandverstuivingen voor.

Het dorp San Pedro zelf is op een aantrekkelijke manier toeristisch.


15. Purmamarca


Eenmaal terug in Argentinië, via de spectaculaire Jama pas, kwamen we in de Humahuaca vallei, met een aaneenschakeling van rode bergen, kloven, maar ook andere veelkleurige landschappen. Deze foto maakten we in de rode heuvels achter het dorp Purmamarca.


Een uur rijden de bergen in vanaf Humahuaca bracht ons bij de veelkleurige bergen die bekend staan onder de naam Hornacal.

En een dag later bezochten we de Cerro Las Señoritas met de overwegende kleuren zwart, wit en rood. 


16. Cafayate



Via Salta en Cachi, over de Ruta 40, kwamen we in Cafayate. Ook daar zijn weer spectaculaire landschappen de bewonderen. Maar ook de weg zelf is een van de mooiste die we deze reis hebben gereden.


17. Sierra de las Quijadas


Het weinig bezochte nationale park Las Quijadas, was voor ons beslist de omweg waard. 


18. San Ignacio


In de bloedhitte bezochten we de Jezuïetenmissie van San Ignacio. De avondlijke licht- en geluidsshow maakte dit bezoek memorabel.


19. Iguazú


Het was een flinke omweg, maar je kunt de Iguazú watervallen moeilijk overslaan. Als je hier voor het eerst bent word je bijna emotioneel van het schouwspel. 


20. Colonia


De historische stad Colonia in Uruguay was het laatste echte hoogtepunt, deze tweede etappe. 


Derde etappe: 29 oktober 2024 tot 25 april 2025, dus zes maanden
We bezochten Uruguay, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia en reden bijna veertienduizend kilometer.


21. Atlántida


De Nederlandse camping La Chacra Holandesa bezoeken we nu voor de derde keer en het voelt altijd als thuiskomen. Hier spreek je altijd andere overlanders en kun je onbeperkt ervaringen uitwisselen. Het was een mooie start van onze derde etappe.


22. Paso de San Francisco


We reden vrij snel door Argentinië dit keer, om vanaf Fiambalá de Andes over te steken (4800 meter hoog). Pas de tweede poging had succes omdat de eerste keer de grens gesloten bleek. Maar wat een mooie overnachting hadden we op deze plek. 


23. Iquique


Het oude centrum van Iquique bleek ons goed te bevallen, mede door het verblijf van een paar dagen in een prachtig appartement met een geweldig uitzicht op de haven. Daar hoort een glaasje pisco sour bij. Pisco is de nationale drank van Chili. 


24. Sajama


Sajama is het eerste dorp in Bolivia op onze reis. Het is omringd door besneeuwde vulkanen, zoals de Sajama vulkaan. We deden er een mooie wandeling. 


25. Uyuni



De zoutvlakte bij Uyuni biedt een weergaloos schouwspel. Geen enkele toerist in Bolivia wil dit missen, dus ook wij niet. 

Het vulkanische eiland midden in de zoutvlakte behoort tot de meest gefotografeerde plekken in de wereld. Het staat vol met cardones, de beeldbepalende cactussen. In de verte zie je vulkaantoppen die het plaatje compleet maken. 

Als we een absoluut hoogtepunt voor ons derde halfjaar moeten aanwijzen dan is het waarschijnlijk de Salar de Uyuni.


26. La Paz


De grote stad La Paz hebben vereerd met een vijfdaags bezoek. Er is veel te zien en het openbaar vervoer per kabelbaan maakt de stad extra bijzonder. We bezochten interessante markten, musea en zelfs een natuurpark. We hadden een geweldig appartement met uitzicht over het zuidelijke deel van de stad en zelfs  de verderop gelegen hoogste vulkaan van Bolivia. Het chaotische verkeer hebben we voor lief genomen.


27. Isla del Sol (Titicacameer)


Het autoloze Isla del Sol is een populair uitstapje. Het magische eiland biedt behalve een rijke historie ook gewoon prachtige lunchplekken. 

28. Huacachina


Peru heeft natuurlijk ontelbare bijzondere plekken, waaronder de Cañon de Colca met de condors, Arequipa en de vele opgravingen en natuurlijk de geogliefen van Nasca. We hadden ook mooie plekken aan zee en Lima vonden we ook de moeite van een bezoek waard. Maar het toeristische Huacachina met de enorme duinen rond het meertje vinden we ook het vermelden waard. 


29. Cuicocha


De wandeling rond het kratermeer Cuicocha was een van de hoogtepunten voor ons in Ecuador, maar ook dit land telt stedenschoon, met name Cuenca en Quito, warmwaterbaden en jungle. Het was misschien wel het meest relaxte land deze reis. 


30. Villa de Leyva


Het imposante kasseienplein van Villa de Leyva is een van de meest Colombiaanse plekken. Er waren natuurlijk veel meer hoogtepunten, maar met tien per halfjaar pikken we deze eruit.

9.4.25

Cartagena (2)

De containerhaven van Cartagena
De afgelopen dagen stonden in het teken van het ordenen van onze spullen; wat moet mee in het vliegtuig en wat kan in de camper en wat kan worden weggegooid. 
Dit is nog niet eens alles; daarna moet alles er weer netjes in

Gisteren werd de camper al naar de haven gereden, maar vandaag mocht Jan de camper in de container rijden. Daar ging eerst nog wel een intensieve drugscontrole aan vooraf. Zo'n beetje alles moest uit de camper worden gehaald, inclusief het reservewiel en worden uitgestald op grote stukken karton. Daarna mocht de hond aan het werk en die moest na enige tijd teleurgesteld afdruipen, want wij hadden natuurlijk niets aan verboden waar verstopt.


De snuffelaar aan het werk
 

Ook de container zelf werd geïnspecteerd en Jan werd uitgenodigd dat ook te doen. Zo werden er gaatjes op verschillende plekken geboord, onder andere in de holle stalen balken. De Colombianen laten dus niets aan het toeval over. Dat onlangs een familie kilo's cocaïne in hun camper vond die net was aangekomen in een Europese haven, kunnen we ook niet goed begrijpen. Maar misschien was dat niet per container. 

Dit alles vond vandaag plaats op Jan's verjaardag, in de hitte van het haventerrein. Er gelden daar kledingvoorschriften: lange broek, lange mouwen en dichte schoenen, dus het was zweten, maar ook natuurlijk voor het personeel dat elke dag in deze omstandigheden moet werken.

Zoals verwacht is het overdag 30 tot 33 graden en je moet daarom de schaduw opzoeken. We slapen met airco aan, op 27 graden. De avonden zijn zoel, ze nodigen uit steeds buiten te zitten. Daar verlangen we misschien nog naar terug als we in Nederland zijn. 

Deze zaak, Mezquita, was dicht maar trekt wel de aandacht

Zondag bezochten we het nabijgelegen strand. Dat is een belevenis op zich, althans in het weekend.

De keiharde muziek uit deze tent was populair

Het is hier een breed strand en er staan tientallen partytenten die mensen kunnen gebruiken als ze in een van de restaurants achter het strand eten en drinken bestellen. We zijn in Zuid-Amerika, dus daar hoort muziek bij. Sommigen hebben hun auto bij de tent staan en met de achterklep open verschijnt er een enorme batterij aan luidsprekers, zodat horen en zien je vergaat als je er langs loopt. Maar ook sommige restaurants en/of bars aan het strand laten een orgie van geluid horen. 

Zo'n 100 meter bij ons huis vandaan staat een poolcentrum met ook een enorme geluidsinstallatie. We kunnen het hele weekend vanuit onze tuin meegenieten van de muziek, die overigens in dit geval helemaal niet verkeerd is. 

En dan zitten we ook nog bij de startbaan van het internationale vliegveld. We kunnen de passagiers zien zitten als we een verrekijker zouden gebruiken. Voor de rust is Cartagena misschien niet zo'n goed plek.

In de tuin van ons huis konden we de was doen en de camper in orde maken

5.4.25

Cartagena

Hoewel de camper nog naar de haven moet, 8 km verderop, kunnen we wel stellen dat onze camperreis in Zuid-Amerika tot een einde is gekomen. Over 20 dagen vliegen we terug en over vier dagen nemen we tijdelijk afscheid van de camper en zien we hem hopelijk in Rotterdam terug. Er resten ons dus nog een paar weken in Cartagena, op drie verschillende locaties. 

De laatste kampeerplek in Zuid-Amerika, Santa Veronica

We zullen nog uitgebreider terugblikken, maar we kunnen volmondig zeggen dat onze reis in drie etappes aan alle verwachtingen heeft voldaan en vaak meer dan dat. We hebben 17 maanden gereisd en bijna 40.000 km afgelegd. Hiervoor hebben we in 13 maanden al ongeveer 30.000 km gereisd in Midden-Amerika, Mexico en de VS, zodat we op het totale Amerikaanse continent reiservaring van twee en een half jaar hebben opgedaan. En dat allemaal in onze vertrouwde Volkswagenbus. Vroegere fietsreizen zijn dan nog niet eens meegerekend, ook wel een jaar in totaal.

Gisteren reden we tot Santa Veronica, aan zee. We stonden aan het strand voor een in onbruik geraakt hotel. Het waaide flink en daardoor was het goed uit te houden met 29 graden. We hadden een rustige nacht. 

Auto's worden hier grondig gewassen; ze worden
opgetild om ook de onderkant goed schoon te krijgen

Vandaag legden we de laatste 100 km af tot Cartagena, waar we de laatste administratieve zaken moesten afhandelen bij de verschepingsagent, waaronder het bij de notaris tekenen van een machtiging. 

Vervolgens werd de camper grondig schoongemaakt, want daar is men in de haven streng op. Ook de onderkant moet ontdaan zijn van alle vuil. 

We hebben de komende zes dagen een bungalow gehuurd, niet ver van het strand, met airco en een plek in de tuin waar de camper van binnen schoongemaakt kan worden en waar we alles gaan ordenen voor de terugreis. We hebben hier ook een wasmachine, zeer welkom om beddengoed, kleding en campergordijnen te kunnen wassen. Voorlopig zijn we nog even druk.

Blijf ons volgen tot het einde van de reis op 24 april, want we proberen nog enkele terugblikken van Zuid-Amerika en indrukken van Cartagena te geven. 

Van Bogotá tot Cartagena hebben we 1585 km gereden in drie weken;
rechts op de kaart ligt Venezuela en rechts bovenin Curaçao

3.4.25

Minca

De drukte van Pozo Azul
Ten zuiden van Santa Teresa ligt in de bergen het populaire dorp Minca. Het is alles oerwoud hier met rivieren en watervallen. Het dorp wordt onder andere door veel rugzaktoeristen bezocht. Het voordeel hier is dat de nachten flink wat koeler zijn dan bijvoorbeeld in Cartagena. De minimum temperatuur is net boven de 20 graden. Het dorp kent de gebruikelijke toeristenwinkeltjes, café's, restaurants en vooral hostels. 
Onze kampeerplek in Minca, met het mooiste sanitair deze reis

We staan op de camping/parkeerplaats van een hostel. We hebben ons eigen privé sanitair met een warme douche, een unicum in dit deel van Colombia. En er is een mooie en schone keuken waar we kunnen koken en eten. 

Gisteren deden we een 8 kilometer lange wandeling, eerst naar Pozo Azul, een enorm drukke plek aan de rivier met watervallen en zwembekkens. Na een bekertje koffie vertrokken we alweer snel om het mooiste deel van de wandeling toe doen. Af en toe horen we brulapen, maar ze zijn te ver weg om ook maar een glimp te kunnen opvangen.

Geen brug, dan maar de schoenen uit

Vandaag deden we nog een kortere wandeling, ook weer naar een rivier met zwembekkens en een waterval. Hier was het een stuk rustiger. 

De rest van de tijd lezen we, volgen we het nieuws, regelen we nog zaken ten aanzien van de verscheping en relaxen we.

De zoveelste waterval

Morgen gaan we een stuk op weg naar Cartagena, want we moeten vrijdagochtend naar het kantoor van de verschepingsagent. 

We prijzen ons nog steeds gelukkig met het aangename weer en het wegblijven van muggen. 

De bamboe in deze omgeving is reusachtig