18.8.19

Werden

Zo probeerde men ooit mijnwerkers te werven
Nog veel regen vandaag, dus we gaan eerst naar een museum, het Bergbau Museum in Bochum. Alles wat je over de kolenmijnen wilt weten kun je hier zien, horen en voelen.

We zagen onder andere dat de mijnbouw pas 2 jaar geleden helemaal is gestopt, maar dat de mijnsluitingen al decennia aan de gang zijn. Tienduizenden verloren hun baan, maar het Ruhrgebied heeft het toch overleefd.

Het mijnbouwmuseum in Bochum
Eerst volgden we een route door een wirwar van mijngangen waar allerlei machines staan. De mijnbouw was op het laatst vergaand gemechaniseerd, soms met gigantische machines waarvan we ons afvroegen hoe ze deze onder de grond hebben gekregen.

Een deel van het museum is gewijd aan kunst over de mijnbouw. Ook interessant.

Langs de Ruhr
Inmiddels was het tijd voor de lunch en daarna was het droog geworden, zodat we om half 4 op de fiets konden stappen. Veel van de vroegere spoorlijntjes voor de mijnbouw in het Ruhrgebied zijn inmiddels geasfalteerd en zijn nu fraaie fietspaden. Van Bochum naar de Ruhr reden we ook over zo’n fietsroute en daarna langs de rivier ook nog.

De route was 34 km kort. We staan op een grote camping, niet zo gericht op fietskampeerders, maar verder prima. Morgen komt eindelijk de zon terug, wordt ons beloofd.

Geen opmerkingen: