23.8.19

Geldermalsen

Deel van de zuidgevel van de St. Jan
Vandaag stond in het teken van Den Bosch. Eerst hebben we de fantastische St. Jans kathedraal bezocht. We waren nog nooit in Den Bosch geweest dus ook niet in deze kerk. Het is wellicht de mooiste en grootste van Nederland; we weten het niet zeker.

Varen op de Binnendieze
Er is kermis in de stad, op het plein De Parade maar ook elders in de binnenstad, zodat veel stadsgezichten behoorlijk verpest zijn. Maar we konden desondanks een leuke wandeling doen. Ook was er tijd voor koffie met Bossche bollen. Later lazen we dat deze goed zijn voor 500 kcal, dus de lunch konden we overslaan.
We sloten Den Bosch af met een boottocht over de Binnendieze. Mede door de uitleg door de stuurman is dat interessant. We kwamen heel wat te weten over de geschiedenis van Den Bosch ten tijde van de 80-jarige oorlog.
De Binnendieze is een stelsel van kanaaltjes die voor een groot deel zijn overkluisd met woningen en andere gebouwen. Je vaart dus deels door een tunnel.
In de vorige eeuw was het een soort riool geworden maar zo’n 40 jaar geleden begon men met een grootscheepse opknapbeurt en nu is het een belangrijke toeristische trekpleister.

We vervolgden onze weg door Zaltbommel en Geldermalsen en staan nu op een vrij drukke camping tussen Buren en Geldermalsen. Vandaag fietsten we 54 km. Het was vrij warm.

Morgen het laatste traject.

Geen opmerkingen: