19.6.22

Gent

Graslei, Gent

We hadden tevoren een rustdag gepland in Gent en nu blijkt dat deze op het goede moment is, namelijk een gedeeltelijke regendag. Gisteren was het uitgesproken heet, maar zolang we op de fiets zaten ging het prima. We legden 68 km af vanaf Damme. Het was een afwisselende route met ook een flink gedeelte door bos. Dankzij het copieuze ontbijt in het B&B hoefden we onderweg niet te eten.
Zomeravond aan de kade

In Gent hebben we twee overnachtingen in een B&B geboekt en we zitten op de vierde etage, dus dat betekent flink traplopen. De kamer is prettig en het ontbijt is goed. 

Het centrale paneel van “Het Lam Gods”

Gisteren hebben we het centrum bezocht, waar we overigens dichtbij zitten, met name de Graslei met de typerende eeuwenoude panden met trapgevels aan de Leie. Het was er een drukte van belang in de avondzon. 

Vandaag was het 15 graden koeler en regende het af en toe. We bezochten de St. Baafs kathedraal, die op zichzelf al een bezoek waard is maar vooral bezocht wordt om het Lam Gods, een wereldberoemd altaarstuk van de gebroeders Van Eijck uit de 15e eeuw. 

Na de restauratie van de geschilderde panelen heeft men de bezoekersfaciliteiten groots aangepakt. Je reserveert een tijdsslot en eenmaal binnen krijg je een soort VR-bril op waarmee je hologrammen kunt zien en het bijbehorende verhaal hoort. Het is echt mooi gedaan.

De gebroeders Van Eijck bij de kathedraal

Je krijgt veel te zien over de achtergronden van het fenomenale schilderwerk en de miraculeuze overleving. Het “meest gestolen kunstwerk” overleefde de beeldenstorm, brand en diverse kunstroven. Slechts één van de 12 panelen is nooit teruggekomen van een roof maar er was al eens een goede kopie geschilderd en die hangt er nu. 

Morgen weer verder op de fiets door Vlaanderen. 

Tja

Geen opmerkingen: