16.11.18

Guanajuato (3)

We hebben vanochtend een mijn bezocht. Er werd vroeger zilver gedolven. Na 25 meter omlaag te zijn gegaan kregen we uitleg in het Spaans over de erbarmelijke omstandigheden waaronder gewerkt moest worden.
Nagebouwd tafereel in de zilvermijn
De mijnwerkers hielden het doorgaans niet langer dan vijf tot zeven jaar vol. Dan moesten ze het vanwege stoflongen opgeven. Toch kwamen hun kinderen vaak ook weer in de mijnen terecht.
Veel verdienen deed het ook niet. Bovendien was er ook nog een systeem van gedwongen winkelnering zodat de arbeiders geen geld kregen maar produkten. Vanwege hun analfabetisme kregen ze vaak nog minder dan waar ze recht op hadden. Aan dit systeem kwam pas een einde na vakbondsacties, begin vorige eeuw.

Teatro Juarez
Aan het eind van de middag gingen we weer naar de stad. We wilden het Teatro Juarez van binnen zien. Het is een van de meest bijzondere gebouwen, zowel de gevel als de theaterzaal.
Het liep iets anders. Een normale rondleiding was niet mogelijk maar we konden wel een gratis concert bezoeken om 19.00 uur. Prima!
Het bleek een klassiek concert te zijn van een blazersorkest van 40 personen. Simpelweg heet dit de muziekband van de staat Guanajuato. Overigens wel met een historie van 200 jaar.
Leuk om dit concert mee te maken, onder andere met de Bolero van Ravel.


Bij het uitgaan van het theater zagen we hoe bruisend deze stad is. Overal op straat treden muziekgroepen op. In het centrum zijn de straten overvol en dat op een donderdagavond.

De afgelopen avonden en nachten waren behoorlijk koud. Als we ‘s avonds in de camper zitten doet de verwarming goede diensten.

Geen opmerkingen: