9.11.11

Fes (2)

Fes heeft de reputatie dat er altijd hulpeloos ronddwalende toeristen zijn op zoek naar een uitgang. Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is een labyrint van allemaal op elkaar lijkende straatjes, zonder veel duidelijke herkenningspunten. We waren dus ook twee keer aardig de weg kwijt.

Als je vertwijfeld op een plattegrond staat te kijken, waarvan je het stratenpatroon in overeenstemming probeert te krijgen met het echte, dan is er altijd wel een hulpvaardige Marokkaan die met je mee wil lopen, maar die wij juist van ons af proberen te slaan. We willen niet achter iemand lopen die daar vervolgens ook nog een keer geld voor verlangt.
We zijn uiteindelijk overal geweest waar we wilden zijn zonder pseudogids, maar door af en toe de weg te vragen aan een ouder iemand. Een probleem is ook dat je nauwelijks straatnaamborden ziet.
We liepen op de terugweg achter een Nederlands gezelschap aan, maar dat bracht ons bij de verkeerde poort. Een Marokkaan wilde ons wel met een taxi bij de juiste plek brengen, want het was volgens hem twee uur lopen (in werkelijkheid 20 minuten). Er wordt nogal fantasievol met de feiten omgesprongen om aan toeristen te kunnen verdienen.


Na ons ontbijt bezochten we eerst een museum en daarna de fantastische medresse, eigenlijk een van de stuk of 6 die hier zijn. Daarna liepen we via de grote moskee naar twee locaties waar leer bewerkt wordt, haast een verplicht onderdeel van een bezoek aan Fes en inderdaad gegarandeerd goed voor dramatische indrukken.

We zagen een gezelschap met takjes munt voor de neuzen want het stinkt inderdaad.
We vingen op dat er wel 100 families leven van de looierij.

Ons hotel heeft een minder rustige ligging dan de vorige twee, want we zitten aan een doorgaande weg met aardig wat verkeer. We slapen er echter niet minder om.

Geen opmerkingen: