7.11.11

Rabat (2)

Er hangt een rookwolk boven de stad, want het offerfeest is in volle gang. Gisteren zag je nog overal schapen staan in afwachting van hun lot, maar vandaag zien we overal schappenvellen, vuurtjes midden op straat waarboven schappenkoppen verkoold worden. We kunnen ons niet voorstellen dat er nog iets van opgegeten wordt.
Het vlees wordt inmiddels binnen klaargemaakt.
Het offeren is in de praktijk natuurlijk een schranspartij, waar hier toch wel veel mensen aan mee doen. Er wordt gezegd dat men wel een stukje van het schaap moet schenken aan arme mensen. We lazen ergens dat in Turkije de schapenslacht tijdens het offerfeest grotendeels is vervangen door een echt offer: het wegschenken van geld.

Hoe dan ook, voor ons komt dit offerfeest niet als een prettige verrassing, want bijna alle winkels zijn dicht en ook vrijwel alle restaurants. Gelukkig konden we nog wel wat vinden om te eten, maar zo'n bezoek aan een stad verliest wel veel aan charme als alles dicht zit en ook de soeks gesloten zijn. En dit feest duurt zo'n drie dagen...

We hebben vandaag de toeristische hoogtepunten van Rabat bezocht. Allereerst de kasba met zijn smalle straatjes en blauwwit geverfde huisjes. Je hebt er mooi uitzicht op de rivier die hier uitstroomt in de Atlantische Oceaan.
Daarna wandelen we naar het andere eind van het centrum, naar Chellah. Het is heel prettig wandelweer, zodat het geen straf is om een eind te lopen.
Chellah is een ommuurde ruïnestad, met Romeinse en latere overblijfselen. De poort is imposant. Ook hier hebben de ooievaars een hele reeks nesten gemaakt, onder andere op een minaret.

Daarna lopen we naar de Hassanmoskee, waarvan voornamelijk de Hassanminaret zichtbaar is. Ooit stond hier de bijna grootste moskee ter wereld, maar een aardbeving maakte er een einde aan. Behalve de minaret staan er tientallen stompen van de pilaren.

Geen opmerkingen: