1.9.18

Noordwijk

Onbezoldigd veerman
Het lijkt niet zo ver van Heemskerk naar Noordwijk, maar we namen een flinke omweg via de Zaanstreek en Haarlem, zodat we op 71,5 km kwamen.

Geen duinen vandaag maar polders en waterwegen. Onderweg op de fiets verbaas je je steeds weer hoeveel water westelijk Nederland heeft.

De molens van de Zaanse Schans
Eenmaal in de Zaanstreek vormen die waterwegen flinke barrieres voor de fietser, want zoveel bruggen zijn er niet. Op strategische plekken heeft men in de nood voorzien door zelfbedieningsveerpontjes. Door aan een wiel te draaien trek je met handkracht het pontje langs een ketting naar de overkant. Heel langzaam, maar je komt er wel.

Zaandam is vooral bekend van de Zaanse Schans, een wereldberoemde verzameling molens en huisjes. We fietsten er langs en zagen de drommen toeristen. Even mengden we ons ertussen.

De eerste winkel van Albert Heijn
Een van die huisjes is de eerste winkel van Albert Heijn.

Typisch Zaanse huisjes
Het Noordzeekanaal staken we over met een veerboot en vervolgens kwamen we in Haarlem, ook al een stad die we niet echt kennen.
Na een alcoholvrij biertje werd het tijd voor de laatste etappe deze dag. Door de bossen rond Aerdenhout kwamen we uiteindelijk op de natuurcamping De Ruigenhoek in de buurt van Noordwijk. We zijn inmiddels in de provincie Zuid-Holland.
Ook dit is weer een keurige camping met opvallend veel fietskampeerders.

Geen opmerkingen: