18.4.21

Denia (18)

Wandelpad van de Bernia

Het weer dit weekend was goed genoeg om er even op uit te trekken. We gingen zaterdag met de camper naar Jalon waar we de markt bezochten en waar we een wandeling deden. 

Zona de acampada Bernia

We reden vervolgens omhoog naar de Bernia, een van de meest markante bergen aan de Costa Blanca. Bovenaan is een zona de acampada, een gratis kampeerplaats. We waren er wel eens vaker geweest maar nu was het nogal modderig.
Zona de acampada

Het lukte met enige moeite om een geschikte plek te vinden om met de camper een nacht te staan. 

Druk bij het fort;
op de achtergrond Benidorm

De temperatuur hier op 600 meter hoogte is een stukje lager dan aan zee, zeker 's nacht koelt het flink af. Vandaag was het gelukkig iets warmer, een mooie dag om de Bernia te beklimmen, nou ja, niet de top, maar naar de ruïnes van het fort. De ligging van dit fort met een goed uitzicht naar de kuststreek ten zuiden van de Bernia is fantastisch.

Het fort Bernia werd in 1562 gebouwd door Philips II. Het was bedoeld als militaire post in de strijd tegen de Moren die na de Reconquista in dit gebied waren achtergebleven en tegen zeerovers. Het idee van een fort op deze plek en het ontwerp waren niet goed doordacht. Nadat in 1609 de laatste Moren uit Spanje naar Afrika waren gedeporteerd had het fort geen nut meer en werd het in 1612 vrijwel geheel gesloopt. 

Het is opvallend hoeveel mensen in het weekend wandelen. Gezinnen, jongerengroepen, ouderen, alle soorten kwamen wij tegen op de Bernia. Er was op het smalle pad soms zelfs filevorming.

De wandeltocht was prachtig. Helaas laten sommigen hun honden vrij lopen, wat in Nederland ook een plaag is. Op de terugweg zagen we een hond al blaffend als een razende achter een kudde geiten aan rennen. De geiten wisten in paniek nauwelijks waar ze het zoeken moesten. De eigenaar van de hond riep de hond minuten lang, maar zonder resultaat. We liepen door en zagen later dat de kudde op een rotspunt rustig was geworden. 

De Bernia

Restanten van het fort

Zicht op de noordkant van de Bernia

Geen opmerkingen: