1.5.19

Champoeg SP

Brug over de haven van Newport vanaf een vissteiger
We hebben nu de kust van Oregon definitief verlaten. Eigenlijk zijn we nu begonnen aan het laatste traject, van de westkust naar de oostkust.

Gisteren stonden we ook op een staatspark, namelijk bij Newport, achter de duinen, die hier heel bescheiden zijn. Newport heeft een haven, zoals de naam al zegt, die een vissersvloot herbergt.
Afscheid van de Stille Oceaan
Veel ruimte op staatscampings (South Beach, Newport)
Door de aanleg van twee ver in zee uitstekende strekdammen (jetties op z’n Amerikaans) is de haven veilig bereikbaar en ontstaat er nieuw strand. We zijn er even naar toe gefietst.

De frisheid aan zee (15, 16 graden) hebben we nu ingeruild voor de warmte van het binnenland (7 graden warmer).
Onderweg naar Portland, de grootste stad van Oregon, zijn we nu opnieuw neergestreken op een staatspark. De campings zijn min of meer hetzelfde, mooie natuur, goede voorzieningen.

Dit staatspark is gewijd aan de historische plaats Champoeg. Het is een van de oudste nederzettingen in Oregon, ongeveer 175 jaar geleden gesticht. Er is alleen niets van over want de rivier waaraan het gebouwd was, overstroomt regelmatig en soms allesvernietigend. Het hele dorp van houten huizen werd in een keer weggevaagd omdat het te dicht bij de oever was gebouwd. Slechts wat potscherven in de grond zijn teruggevonden.
De oudste winkel van Oregon, die nog in gebruik is.
Helaas vandaag niet.

Geen opmerkingen: