16.5.19

Idaho Falls

Bruneau Dunes State Park
We zijn via het staatspark Bruneau en het National Monument Craters of the Moon inmiddels aangekomen in de stad Idaho Falls.
De vorige twee overnachtingen hadden we geen internet, dus nu nog iets over onze ervaringen van de vorige twee dagen.

Het Bruneau staatspark is bekend vanwege hoge duinen. Het is een vreemde plek voor duinen, maar misschien toch wel verklaarbaar. Het gebied is een oude rivierarm van de Snake River en het vele rivierzand dat daar aanwezig was is in de loop der tijd opgestoven tot duinen van 150 meter hoog.
Vanaf de mooie camping fietsten we erheen en maakten een wandeling die korter werd dan gepland. Vanwege het meertje waaraan het duin ligt zijn er dermate veel muggen dat wandelen eenvoudig onmogelijk is. Maar het is zeker een mooie omgeving met veel watervogels.

Op het campingterrein wordt veelvuldig gesproeid om het gras groen te houden en dit trekt ook een massa vogels. De avond is voor het eerst sinds lange tijd uitgesproken warm.

Naar de top van een sintelberg


Gisteren reden we verder daar het park Craters of the Moon. Een maanlandschap zo gezegd en er zijn zelfs trainingen gedaan door astronauten van maanmissies.

 Eenzame boom op de sintelberg
Toch is de naam misplaatst want op de maan komt geen vulkanisme voor terwijl hier juist alles draait om vulkanische uitbarstingen en lavastromen. Uit een breuk in de aardkorst stroomden enorme hoeveelheden lava, voor het laatst was dat 2000 jaar geleden. De gestolde lavavelden en sintelbergen leveren nu een dramatisch schouwspel op.

Lavarotsen
We kampeerden tussen de lavabrokken en we reden een korte lus door het park. Op vier plekken deden we een wandeling, in totaal circa 10 km. Het was zeer de moeite waard.

Vanochtend deden we nog een wandeling vanaf de camping alvorens we 180 km verder reden naar Idaho Falls. Dit ligt weer aan de Snake River, die zich met een grote bocht door het zuiden van Idaho slingert.
De camping in het NM Craters of the Moon

Vandaag lijkt toch wel echt de laatste mooie dag te zijn. Hierna wilden we naar de nationale parken Grand Teton en Yellowstone, maar het wordt bijzonder koud en er komt heel wat regen en sneeuw.
Het vervolg van de route zal waarschijnlijk nog wel door Grand Teton gaan, maar dan rijden we verder naar het oosten en naar South Dakota. We proberen de hoge bergen van de Rocky Mountains noodgedwongen verder te mijden.

De camping in Idaho Falls hebben we 23 jaar geleden ook bezocht. Toen met de fiets. Het was toen een maand later en vrij warm.
Sintels en lavabrokken domineren het landschap

Korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging; zelfs hier, ver van de bewoonde wereld

Geen opmerkingen: