18.3.25

Bogotá (2)

Een voorbeeld van politieke graffiti; deze (een deel op de foto) is aangebracht ten tijde van en ter
ondersteuning van de vredesbesprekingen tussen de guerrillaorganisatie Farc en de regering;
De tekst luidt: ik koos niet voor de oorlog maar werd geboren als strijder
Gisteren deden we een wandeltour langs de graffiti in de stad, samen met een Amerikaans stel. De gids leidde ons langs allerlei plekken met bijzondere straatkunst maar soms ook muurschilderingen die in opdracht zijn aangebracht.
Deze schildering toont hoe de inheemsen gebruik maken van de grote rivier Magdalena
en wat de natuur hen brengt

De graffitigemeenschap is in Bogotá heel sterk en heeft deels een politieke inspiratie, deels een kunstzinnige en heeft deels een egocentrische inslag. In een deel het de binnenstad waar wij rondliepen is het overweldigend, zoveel je ziet. Onze gids José wist overal wel een boeiend verhaal bij te houden.

Werk van de internationaal bekende 
Carlos Trilleras, die inheemsen met een 
zelfbewuste uitstraling weergeeft

Helaas was het deze ochtend ronduit regenachtig en hadden we onze paraplu's haast constant nodig. We vonden het zeer de moeite waard en we kwamen op deze manier langs plekken waar je normaal gesproken aan voorbijloopt. 

Ook zijn onze gedachten over graffiti bijgesteld. Straatkunst is wel degelijk kunst en meningsuiting en is voor de stadsbevolking ook van waarde. Dat was vooral het geval nadat in 2017 een graffitikunstenaar per ongeluk door de politie werd neergeschoten. Toen ging men er echt over nadenken en werd de waardering een stuk groter. Ook heeft de gemeente geen actief verwijderingsbeleid meer en graffitikunstenaars worden ook niet gearresteerd en kunnen hun werk ongestoord doen.

We bezochten na de lunch nog de kapper voor een nodige knipbeurt. 

Het appartement waar we verblijven is goedkoop, simpel en niet zo goed onderhouden en ingericht, maar goed genoeg voor een paar nachten. Helaas geen verwarming, zodat Janny met de jas aan zit, maar verder wel comfortabel.

José geeft uitleg bij een muurschildering binnen

"Het volk geeft niet op", staat er. De Colombiaanse bevolking telt o.a. inheemse culturen en
ook veel Afrikaanse afstammelingen; gemaakt door DJLU, die ook architect aan de universiteit is

Vandaag, tijdens onze laatste dag, bezochten we het goudmuseum, el Museo de Oro. Het is een van de meest vooraanstaande musea in Colombia. Het gaat om kunstvoorwerpen uit Colombia uit de precolumbiaanse periode, tot wel 2000-3000 jaar geleden. We zagen hoe de culturen destijds de kunst van het delven en smelten van metalen beheersten en vooral hoe ze er legeringen van konden maken en zeer gedetailleerde voorwerpen, zowel gebruiksvoorwerpen als kunst. 
Gouden dodenmasker van duizenden jaren oud

In de hoofdstraat van Bogotá, de 7e Carrera, een voetgangersstraat, was een groot deel van de dag een demonstratie waaraan duizenden mensen meededen. Het verliep allemaal zeer gedisciplineerd, maar wel met het nodige lawaai. De demonstratie was een ondersteuning voor de linkse president Gustavo Petro, die zijn wetsvoorstel voor arbeidshervorming getorpedeerd zag door de rechtse oppositie.  

Demonstratie ter ondersteuning van de president

Geen opmerkingen: