13.3.18

Resumé Costa Rica

De grensovergang naar Nicaragua verliep soepel en binnen twee uur hadden we alle formaliteiten geregeld.
Helaas was deze te groot; we hebben een kleinere toekan meegenomen. 

Na 39 dagen verlaten we het land weer. We hebben 1860 km afgelegd per auto en 175 km per fiets en nog 55 km wandelend.

We zijn heel enthousiast over Costa Rica. Het is een land dat rijke natuur biedt, zowel flora als fauna.
Vooral de Caribische kust en Nicoya vonden we erg mooi.
Vulkanen hebben we nog niet van dichtbij gezien, hetgeen in Nicaragua vast gaat veranderen.

Historische steden en archeologische vindplaatsen zijn er nauwelijks in Costa Rica, hetgeen we tevoren wisten.

De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Jongeren zijn soms luidruchtig, met name in het weekend, daar moet je mee leren leven.

Het prijspeil is ongeveer gelijk aan Nederland, voor Midden-Amerika aan de dure kant, maar er is over heen te komen.

Het land is ordelijk, schoon en behoorlijk welvarend. Opvallend is dat op de meeste plekken aan gescheiden inzameling wordt gedaan.

We hebben mooie plekjes gehad voor onze overnachtingen. Weinig echte campings maar wel bijna altijd betaalde terreinen met goede voorzieningen. We hebben nooit in hotels overnacht en twee keer op een vrije plek.

Het weer was vrijwel altijd goed. Het heeft nauwelijks geregend. De temperatuur bereikt aan de kust doorgaans 30-33 graden en dat vinden wij prima. ‘s Avonds daalt de temperatuur voldoende om te kunnen slapen zonder ventilator. Meestal is er een verkoelende bries vanuit zee.

We zijn goed gezond gebleven, alleen hebben we ernstige jeuk gehad van insectenbeten op de onderbenen. Het zijn zeer kleine insecten, nauwelijks zichtbaar, maar na een beet blijf je dagenlang jeuk houden. Muggen hebben we nauwelijks gezien en daar zijn we natuurlijk blij mee.

De camper houdt zich goed, ook op de slechte gravelwegen die in Costa Rica opvallend veel bestaan. Heel wat dorpen zijn niet met asfalt verbonden met de rest van het land.
We hebben wel een kapotte spiegel. Een grote vogel vloog er tegen en het glas scheurde door de klap. De spiegel is nog te gebruiken gelukkig.
Een ander probleem is dat de autoradio (nieuw) geen geluid meer geeft. We moeten een garage vragen er naar te kijken maar het heeft geen haast.Geen opmerkingen: