21.10.21

Mérida

De tempel van Diana

De Romeinen hebben de stad gesticht als Emerita Augusta, iets voor het begin van de jaartelling.

Amfitheater

Het is in Spanje de belangrijkste Romeinse stad want er is veel opgegraven wat nog herinnert aan de bloeitijd van de Romeinen. 

Theater

Het moderne Mérida is eigenlijk op de vroegere grondvesten gebouwd, maar op veel plekken zijn de vondsten zo prominent dat ze nu tussen de huidige bebouwing hun plek hebben en waar mogelijk zijn de brokstukken weer op elkaar gezet.

We bezochten eerst het amfitheater waar de gladiatoren hun gevechten hadden. Vele duizenden toeschouwers genoten er destijds van. 

Hier vlakbij ligt het imposante theater wat nog jaarlijks gebruikt wordt voor culturele evenementen.

Vloermozaïek met drie mannen die druiven persen

De derde bezienswaardigheid was voor ons de overblijfselen van een Romeinse villa. Deze bevat grote oppervlakten aan mozaïeken met realistische voorstellingen, zoals de druivenoogst. 

De Romeinen waren ware meesters met marmer

Er is in Mérida ook een imposant museum waar de beelden en andere kunstvoorwerpen worden tentoongesteld die in de stad zijn gevonden. 

Een deel van de 700 meter lange Romeinse brug

Hierna wandelden we richting de rivier Guadiana waar de lange Romeinse brug, weliswaar na enige restauraties, nog steeds dienst doet als oeververbinding. Onderweg daarheen troffen we nog enkele overblijfselen, waarvan de tempel van Diana wel de meeste indruk maakt. 

Aan het einde van deze Romeinse wandeling zei Janny nu wel aan het einde van haar Latijn te zijn. 

We staan op een camperplaats niet ver van het Romeinse theater. Het is wat afgekoeld, maar het is nog wel 24 graden en meest zonnig. 

Zo zag Emerita Augusta er ongeveer uit. Rechts onder theater en amfitheater, 
linksboven de brug, midden boven de tempel van Diana en rechtsboven een aquaduct.

Geen opmerkingen: