13.11.21

Setenil

De grotwoningen in Guadix; onder elke schoorsteen bevindt zich een keuken

De afgelopen nacht waren we in een natuurpark zonder internetdekking, dus hierbij onze ervaringen van twee dagen.

Grotwoning

Gisteren, in Guadix, ontbeten we eerst in restaurant Versailles, churros die gedoopt wordt in dikke chocoladedrank. Heerlijk was het, maar misschien niet erg gezond die gefrituurde deegstengels. Na het betalen van de rekening vroegen we de ober voor de zekerheid toch maar even of het bedrag klopte want wij konden ons niet voorstellen dat 2 espresso's en een kop chocola met 10 churro's maar €3,40 kostten en toch was het zo.

We wandelden vervolgens door de buurt van de grotwoningen in Guadix. Er is een authentieke woning sinds 30 jaar opengesteld als museum. In deze streek bestaan duizenden van dergelijke woningen. Het principe is dat er kamers worden uitgehakt en met elkaar verbonden. Er is een toegangsdeur en een schoorsteen die een ventilatie geven. Er is geen verwarming en vaak ook geen raam; het licht komt door de openstaande deur. Er is het jaar door een temperatuur van 19-21 graden, dezelfde als de versteende klei waar de woningen in zijn uitgehakt. 

Tegenwoordig worden nog steeds veel van deze woningen bewoond en ook gerenoveerd en gemoderniseerd. Andere worden verhuurd als gastenwoningen.

Wandeling door El Torcal de Antequera

We vervolgden onze reis naar Antequera en dan speciaal het natuurpark El Torcal, ten zuiden van de stad.

Er gaat een weg omhoog naar het bezoekerscentrum. Het was gisteren te laat voor een wandeling, maar het uitzichtpunt was veelbelovend. We overnachtten op de parkeerplaats, wat gedoogd schijnt te worden. Er waren nog twee andere busjes.

Vandaag is het zaterdag, eigenlijk een verkeerde dag voor een bezoek aan zo'n park want binnen korte tijd was vanochtend de parkeerplaats vol en ging men massaal de route wandelen door het park. Op 5 km afstand is nog een grotere parkeerplaats en vandaar brengt een shuttlebus nog meer bezoekers.

Hoe het ook zij, we hadden toch een opvallend rustige wandeling want de meeste mensen blijven in de buurt van het bezoekerscentrum annex restaurant. 


De wandeling is werkelijk schitterend. De rotsen herinneren ons aan een park in Arizona, maar dichter bij huis kun je ook van zoiets genieten. De foto's spreken voor zich.
De wandeling duurde anderhalf uur over een stenig pad



We reden vanmiddag verder naar een kleine maar zeer nette camping bij het dorp Setenil de las Bodegas, 20 km ten noorden van Ronda. 

Woningen onder overhangende rotsen in Setenil

We gingen even op de fiets naar het centrum, 2 km slechts. We schrokken wel van de enorme mensenmassa die zich door de straatjes voortbeweegt en op de terrassen zit. Setenil is dan ook een beroemd dorp in Spanje. Het is bijzonder door de huizen die onder de overhangende rotsen zijn gebouwd. Maar ja, het toerisme heeft het dorp wel helemaal overgenomen, zeker in de weekeinden.

Comfortabele camping in Setenil

De afgelopen nachten was het koud, ongeveer 2 graden als minimum temperatuur, maar overdag wordt het rond de 20 graden met vrijwel onafgebroken zon. Heerlijk.  


Geen opmerkingen: