11.11.23

La Serena (5)

De binnenplaats van het stadhuis van La Serena
Er is nog geen uitsluitsel over wanneer de auto-onderdelen komen. Bij de bestelling werd aangegeven dat het tussen 15 en 22 november zou zijn, dus volgende week of de week erna. We hebben ons geschikt in het wachten en maken er het beste van.
Uitzicht bij de vuurtoren

Het weer is goed en we maken dagelijks een lange wandeling. 

Op weg naar de vuurtoren

Chili is een tamelijk westers land met veel Amerikaanse invloeden. Je ziet bij de steden grote shopping malls met mega parkeerterreinen. Toch is het centrum hier niet leeggelopen zoals je in Amerikaanse steden wel vaak ziet. Er zijn voetgangersgebieden en veel kleine winkeltjes en eettentjes. Dat is dan toch het Zuid-Amerikaanse karakter. Opvallend is dat je ook in woonwijken vaak winkeltjes ziet. Er is dan in de voortuin iets gebouwd en van daaruit biedt men van alles aan, meest etenswaren. Langs de wegen zie je veel groentestalletjes, zelfs voor de shopping mall hier, wat blijkbaar is toegestaan. 

Natuurgebied

Donderdag liepen we naar een grote groentemarkt met wel vijftig kramen. Het is een sfeervolle ambiance met veel marktkooplui die hun waren luidkeels aanprijzen. 

Vandaag wandelden we door een natuurgebied langs de uitmonding van de Elqui rivier. Er komen veel vogels voor. Wat ons eens te meer opviel is dat Chilenen nogal makkelijk zijn in het weggooien van hun afval. Tussen het natuurgebied en de bebouwde kom is een zone die blijkbaar als dumpplaats wordt gebruikt, terwijl  in de woongebieden alles netjes wordt gehouden. Dat zien we ook vaak langs de kust; overal zie je afval, zeker bij onofficiële parkeerplaatsen. Er wordt vaak gefeest en dan wordt gewoon alles achtergelaten. Wij vinden Chili veel erger dan Uruguay en Argentinië in dit opzicht.

De rotzooi gaat over de schutting

Chili is op milieugebied verder niet achterlijk. Er wordt aan gescheiden afvalinzameling gedaan en de energieopwekking is groener dan in Nederland, dankzij veel windenergie, zonneparken en waterkracht. Er is een aarzelend begin gemaakt met elektrische auto's (doorgaans hybride) al zien we nog nergens oplaadmogelijkheden. We zien wel regelmatig elektrische busjes rijden van het bedrijf Mercado Libre, een soort Amazon. Tesla schijnt binnenkort te beginnen met de verkoop van auto's en het aanleggen van laadstations in Chili. Dat mag ook wel want het regeringsbeleid is om vanaf 2035 alleen nog maar elektrische auto's te verkopen. 

De woongebieden bestaan heel vaak uit "gated communities", dus met een hoog hek, een poort en camerabewaking. Bij ons appartement is dat niet anders. Er zit in het gebouw iemand met tv-schermen voor zich die je ziet aankomen, lopend of in de auto, en dan met een druk op de knop de poort opent. Ook dat went natuurlijk, maar het is voor ons nogal ongebruikelijk.

Oh ja, ook in het appartement voelden we een lichte aardbeving. En we hadden een klein regenbuitje, ook wel bijzonder hier.

De markt:

Geen opmerkingen: