22.3.20

Ceuta (2)

We zijn vanochtend de grens tussen Marokko en Ceuta (Spanje) gepasseerd. Hoewel het lang duurde verliep dit probleemloos.

Door naar de veerhaven en toen bleek dat we simpelweg met ons open retour-ticket meekunnen. Maar we hebben tientallen verhalen gehoord dat je nu toch een nieuw ticket moet kopen omdat je anders de grens niet over mag. Dat hadden we dus gedaan en nu blijkt dat dit onnodig is geweest.  Maar vooruit, geld is onder de huidige omstandigheden niet de eerste zorg.

Goede informatie vinden was de afgelopen tijd bijzonder moeilijk en aan de Nederlandse ambassade in Marokko heb je niets. We hoorden van verschillende Nederlanders dat ze op advies van de ambassadeur (in een toespraak via de sociale media) naar de andere Spaanse enclave Melilla waren gereden want daar kon je een boot nemen naar Spanje. Klopte niets van. Daarop moesten ze 300 km naar hier rijden. Ook de mededeling dat vandaag om 12.00 uur de grens dicht gaat, lijkt ons een onzinbericht. Er zijn nog duizenden campers die Marokko uit moeten. Er is al twee keer eerder een datum genoemd dat de grens gesloten zou worden en beide keren klopte dat ook niet.

We hebben ook grote bedenkingen bij het besluit van de NKC, de Nederlandse Kampeerautoclub, om tientallen deelnemers aan hun rondreizen naar Nederland te laten terugvliegen met achterlating van hun camper. Het lijkt ons dat niemand dat graag doet en het was dus volkomen onnodig.

Hoe laat we vandaag met de boot meegaan is niet bekend. De boot van 16.00 hebben we gemist, want we stonden te ver achter in de rij. Nu staan we wel behoorlijk vooraan, dus de volgende boot moet lukken.

We hebben tijdens het wachten de Nederlandse radio aan, via internet. Dus we blijven keurig op de hoogte van wat we bij thuiskomst kunnen verwachten.
In Taroudant

Nabeschouwing Marokko 2020
Intussen kunnen we vaststellen dat we 4350 km hebben gereisd in Marokko. We zijn er van 6 februari tot 22 maart geweest, ruim 6 weken dus.
We hebben uitzonderlijk goed weer gehad, op twee zandstormen na.
Na de vorige vijf keren hebben we toch ook veel nieuwe plaatsen bezocht. Bijna alle campings waren nieuw voor ons.
We hebben behalve de coronaperikelen geen problemen gehad.
Na die ene keer startte de motor steeds zonder haperen.

Dank
De afgelopen week hebben heel veel mensen ons adviezen gegeven en hulp aangeboden, waarvoor hartelijke dank. Uiteindelijk zijn we blij dat we het besluit hebben genomen om vervroegd terug te gaan naar huis en dat dit ook lukt. Beter om thuis gevangen te zitten dan in je camper op een camping ver weg.

Geen opmerkingen: