15.3.20

Nekob (2)

Op de markt in Nekob;
bij deze handelaar vonden we niets nuttigs
De dag begon zonnig, een goed moment om de was te doen.

Daarna vertrokken we op de fiets om de 5 km gravelweg te nemen naar het centrum. We deden wat boodschappen en zagen dat de lucht boven de bergen erg donker werd en we besloten om snel terug te fietsen. Te laat. Door de harde tegenwind schoten we niet voldoende op en kregen we hagelstenen op onze hoofden. De bui zette niet echt door, maar prettig fietsen is anders.

Muurschildering in Nekob
We hadden de lunch gereserveerd in de accommodatie waar we zijn, Riad Bassou. Er zijn daar ook kamers en die worden als uitstekend beoordeeld. Toch is het erg rustig. Geen andere campers. Gisteren en vandaag kwam er een stel in een huurauto en er zijn twee Duitsers voor langere tijd.
Ze hebben een bestelbus met een grote aanhanger waarin ze motoren hebben, geschikt voor woestijntochten. Ze zijn een week in Marokko en hebben een groep gehad maar de andere boekingen gaan niet door vanwege het coronavirus. Ze zouden daarom eigenlijk terug willen maar dat gaat dus voorlopig niet omdat de veerboten niet varen en in Spanje feitelijk niet gereisd mag worden.
Zo zijn er velen die voorlopig vastzitten. Wij beklagen ons nog steeds niet en we voelen ons vooralsnog veilig.

Het goede nieuws is dat morgen de zon weer gaat schijnen na deze wisselvallige dag.

De plaatselijke bouwmarkt:
palen, riet en stro
Hoewel er tegenwoordig veel huizen van betonconstructies en cementblokken worden gebouwd, is de traditionele bouw nog niet verdwenen, zoals onder andere de riad waar we nu zijn.
Muren worden van blokken gedroogde klei vermengd met stro gemaakt en daarna afgewerkt met een laag klei met stro. Het dak is bijna altijd plat en wordt gemaakt door houten palen over de muren te leggen en daarop dikke rietstengels te leggen. Dat wordt ook weer met klei en stro afgewerkt om een ondoordringbare laag te krijgen. De basismaterialen kun je kopen bij een plaatselijke ‘bouwmarkt’. Deuren zijn vaak van ijzer en die worden door de plaatselijk smid gemaakt.
De riad ligt in een woestijnachtige omgeving;
de binnentuin is een echte oase

Geen opmerkingen: