1.3.20

Tafraoute (3)

Tazka
Op ruim 2 km ligt een oud dorp, Tazka, en daar zijn we naar toe gelopen.
Vanaf het dakterras zien we meerdere ruïnes
Potten en pannen met alle een eigen toepassing
Bekend is daar het oude berberhuis en dat kun je bezoeken. De gids vertelde ons dat het huis al 600 jaar oud is en dat hij de zestiende generatie van de familie is die dit huis in bezit heeft.

Dergelijke huizen zijn van leem en stenen opgebouwd en als je geen onderhoud pleegt dan zakken ze na verloop van tijd vanzelf in elkaar. Deze man heeft er zijn opgave van gemaakt om dit historische huis als erfgoed in stand te houden, want de meeste van dergelijke huizen zijn al lang geleden verlaten en zijn tot ruïnes vervallen.
Huizen op de rotsen

Palmentuin / campertuin
Het was een interessant bezoek. Hij vertelde ook dat Tazka eigenlijk de eerste nederzetting in dit gebied is en later is overvleugeld door Tafraoute.
De mensen in deze regio kunnen zich moeilijk staande houden, vooral door de klimaatverandering. Het is de laatste jaren zichtbaar droger geworden. Landbouw is hier nauwelijks meer mogelijk. De palmen hebben het ook moeilijk.

Het lyceum in drie talen
We kwamen langs een middelbare school en zagen opschriften in drie talen, Frans, Berber en Arabisch. Deze talen hebben ook nog eens hun eigen schrift. We vroegen de gids hoe het onderwijs dan gaat. Volgens hem varieert dat per dag. De ene dag in de ene taal en daarna weer een andere taal. Als je bedenkt dat er vaak ook nog Engels wordt gegeven dan wordt er hier van de jongeren heel wat verwacht.

We aten vandaag heel simpel een pizza met zeevruchten.

1 opmerking:

richbran zei

Jullie hebben wel lekker de tijd om lokaal wat te bezoeken, dat schoot er bij ons vaak bij in.