7.3.20

Taliouine

De dag verliep iets anders dan gepland. Bij het vertrek wilde de motor niet aanslaan. De accu was te zwak.

Starthulp
Bij een van de garages in de buurt haalde Jan hulp, maar dat duurde even, want er moest een speciale elektriciën komen en die was eerst telefonisch onbereikbaar.

Met zijn drieën naar de camper gereden, waarbij we de oude Renault van de garagehouder nota bene eerst moesten aanduwen.
Met startkabels startte de motor onmiddellijk, waarna het werk in de garage werd voortgezet. Een garage in Marokko is doorgaans een ruimte met veel oude onderdelen (en troep), een beperkte hoeveelheid gereedschap en personeel met veel improvisatievermogen.

De elektriciën beschikte over één metertje waarop te zien was dat de accu eigenlijk goed leek. Na 10 minuten opladen (draaiende motor) startte hij ook vlot. Het is dus nog niet zeker of de accu er slecht aan toe is en wat de oorzaak van het probleem was.
De accu is nog geen 5 jaar oud, maar als we problemen houden dan moeten we ergens een nieuwe kopen.

De 200 kilometer door bergachtig gebied was over een slingerende weg. In het tweede deel zaten wel enkele provisorische stukken door rivierbeddingen op plekken waar de brug of de weg was weggeslagen.

We nemen wel vaker lifters mee, zo ook vandaag.
De eerste was voor een kort stukje van 5 minuten. De tweede was een Travis-achtig type (voor de kenners: de film Paris,Texas).
Hij praatte nauwelijks en reageerde ook non-verbaal nauwelijks. We wisten dus niet wat zijn plan was toen hij eenmaal bij ons in de auto zat. Als we bij een dorpje vroegen of hij er uit moest gaf hij een gebaar waar nauwelijks uit viel op te maken of het ja of nee was.
Na ruim een half uur, toen we een steeds ongemakkelijker gevoel kregen stopten we bij een groepje mannen met de vraag of zij met hem wilden praten in het Arabisch om misschien meer duidelijkheid te krijgen. Tot onze verrassing stapte de lifter toen uit en ging lopend verder.
We wisten niet wat we moesten denken. Was hij geestelijk gestoord en ergens weggelopen? Hebben wij de situatie nu nog erger gemaakt door hem mee te nemen?

Camping Toubkal, Taliouine
In Taliouine staan we op een camping waar we 10 jaar geleden ook al eens stonden. Je hebt een mooi uitzicht over het groene rivierdal.
Van een Nederlander hier hoorden we dat er vandaag juist 20 Nederlandse campers waren vertrokken. Dat verbaasde ons al niet meer, want die zijn onderweg we allemaal tegengekomen.

Geen opmerkingen: