20.11.12

Tafraout (2)

De souk in Tafraout
Hier zijn de nachten weer kouder dan de laatste tijd, het wordt zo'n 7 graad. De zon warmt echter snel op.
De viskraam
We bezoeken vandaag de wekelijkse souk, vooral om groenten en fruit te kopen. Ook de heerlijke gebakken vis laten we niet liggen; alsof je op een Nederlandse markt bent.

Uitleg over het Ameln-huis
Daarna bezoeken we het dorpje Oumesnat in de Amelnvallei. Achter het nieuwe dorp bevindt zich het oude dorp, alleen te voet bereikbaar. Het bestaat voornamelijk uit ruïnes, maar enkele huizen worden nog bewoond, waaronder het "Maison Traditionelle", waar we een toelichting krijgen van de blinde eigenaar, in het Spaans (!) en een rondleiding door een van zijn zonen in het Frans. De andere zoon spreekt ook wat Engels en de eigenaar ook nog Duits, zodat het af en toe wat chaotisch wordt.
Dorp in de Amelnvallei
Maar we komen heel wat te weten over hoe het hier van oudsher toeging, over de bestaansbronnen en de gebruiken.
Een vraag die we hadden over de arganolie wordt ook beantwoord. Er blijken twee kwaliteiten te zijn. De goedkopere, die meestal voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt, heeft eerst in de geit gezeten. Geiten vreten de noten en verteren het zachte omhulsel. De noot komt er weer uit in de harde schaal. Na het kraken hiervan wordt hij uitgeperst en dan heb je olie. Bij de dure variant gaat het om noten die geen geit van binnen hebben gezien en er dus ook niet naar smaken...

Daarna keren we terug naar de camping om te eten, de was te doen en nog een tijd lekker in de zon te zitten.

Camping Tazka
Tot nu toe hebben we eigenlijk dagelijks last van twee diersoorten, honden en vliegen. De (wilde) honden blaffen 's nachts soms uren achtereen en op elke camping worden we door vliegen belaagd, zodat ongestoord genieten zelden mogelijk is. Maar beschouw dit niet als klagerig zijn, we hebben het prima naar onze zin.

Geen opmerkingen: