5.5.18

Mérida (3)

De laatste dag in Mérida besteden we ook weer intensief. Na het ontbijt lopen we naar het centrum omdat we mee willen doen aan een toer met een gids.

Casa de Montejo
Er blijken ongeveer twintig belangstellenden te zijn uit vooral Europese landen. De gids Victor leidt ons in hoog tempo door de geschiedenis van Mexico, Yucatan en Mérida. Het is geen prettig verhaal.

Hij vertelt onder andere dat op het centrale plein oorspronkelijk een enorme piramide stond van 30 meter hoog en nog 4 andere er om heen. Deze zijn nu alle verdwenen. Dat gebeurde door de nazaten van de Maya's die de piramides hadden gebouwd. De Spaanse familie Montejo, de feitelijke machthebbers, lieten er kerken en andere bouwwerken van verrijzen en de Maya's die slaaf of dwangarbeider gemaakt waren moesten dit werk doen.

In de binnentuin van Hostal La Ermita
Ook het verhaal van een Spaanse bisschop die alle boeken van de Maya's liet verbranden maakte op ons indruk. Bijna de hele geschiedenis van de Maya's is zo verloren gegaan, slechts drie boeken bestaan heden ten dage nog.

Het is eigenlijk nog een wonder dat de Maya's al de eeuwen daarna zich hebben kunnen handhaven met hun taal en cultuur. Tegenwoordig spreekt 70% van de bevolking van Yucatan nog het maya als eerste taal.

Zelfs een poolbiljart hier,
maar Janny kijkt liever tv-series op de iPad
's Middags hebben we zelf eten gemaakt in het hostel en de was naar een wasserette gebracht.

Elke vrijdagavond is er op het centrale plein een licht- en videoshow, geprojecteerd op de kerk.
We wilden dat graag zien en het was inderdaad zeer de moeite waard.
Jammer was dat het geluid volkomen verkeerd was afgesteld zodat van het verhaal voor ons bijna niets te begrijpen was.

Onze stappenteller zegt dat we de afgelopen twee dagen in Mérida 18 km hebben gewandeld.
Projecties op de Ildefonso Kathedraal

Geen opmerkingen: