15.3.19

Salton Sea

Camping Corvina Beach, Salton Sea, gisteren
Vandaag zijn we naar een andere camping gegaan, in het zelfde state park aan het meer. Deze camping is wat luxer en er staan bomen en struiken, zodat er meer beschutting tegen de wind is.
Camping New Camp, Salton Sea, vandaag

De Salton Sea is dus een meer, maar ooit was het een verlengde van de Golf van Californië, dus zee.
In de loop van de geologische geschiedenis is het afwisselend zee, meer en zoutmeer geweest. Sommige tijden stroomde het water van de Coloradorivier er in en soms was deze uitstroom afgesloten en stroomde de Colorado direct naar zee.
Een eeuw geleden was dat ook zo en was het een zoutmeer.  Maar toen maakte men bevloeiïngskanalen van de Colorado naar de zoutvlakte, maar op de verkeerde manier. Bij een hoge stand van de Colorado gebeurde het dat het hele dal, inclusief spoorlijn, dorpen en grond van de indianen overstroomde. Tot op heden is de situatie zo gebleven en is de spoorlijn omgelegd.
 
De indianen hopen dat het meer opdroogt en ze hun grond terugkrijgen.

De Salton Sea heeft net als de Dode Zee geen uitstroom en wordt steeds zouter. Ook steeds vuiler vanwege de bemesting van landbouwgrond. Toch is er nog een rijk vogelleven.

We zien ook enorm veel vlinders. Ze lijken op de monarch maar zijn kleiner. Het zijn ‘painted ladies’, ook een trekvlinder. Ze vliegen allemaal naar het noorden. We zien er honderden en helaas ook wel een aantal op de voorruit.

We genieten van het mooie weer.
De camping ligt tussen de weg en het meer. Ook de spoorlijn loopt langs het meer. Regelmatig komt er een goederentrein langs met meer dan honderd wagons. Helemaal rustig is het dus niet maar we slapen hier uitstekend.

Geen opmerkingen: