13.4.19

Monterey

De kust van Californië, bij Ragged Point
De Highway 1 is een beroemde weg en dat geldt zeker voor het gedeelte dat nu achter ons ligt. Het is een bochtige tweebaansweg met bijna voortdurend zicht op de Stille Oceaan.

Zeeolifanten
De kust is eigenlijk volledig rotsachtig met hier en daar een kleine zandbaai. Een van die zandstranden wordt in beslag genomen door een grote kolonie zeeolifanten. Ze liggen heerlijk in de zon uit te rusten en ze werpen steeds zand over hun lijf, bij wijze van anti-zonnebrand. Ze zijn ook bezig te vervellen.

 
Er zijn het hele jaar door van deze dieren. In totaal schijnen er 20.000 te zijn, maar steeds is er maar een gedeelte van dit aantal op het strand. Nu zijn het moeders en hun jongen, die in januari geboren zijn en die inmiddels zelfstandig zijn. De mannetjes zijn momenteel weg, ver de oceaan op. Een volwassen mannelijke zeeolifant kan meer dan 2000 kg wegen. Ze hebben een gevaarlijk leven, want jaarlijks valt een op de drie ten prooi aan orka's.

De mannetjes hebben een korte slurf en de vrouwtjes lijken meer op een zeehond.

De Highway 1 is een geliefde route voor fietsers. Je kunt helemaal langs de westkust van de VS fietsen. We zien dan ook heel wat fietsers, de meesten van noord naar zuid. Dat is de beste richting met het oog op de wind die meestal uit het noorden komt. Dat hebben we zelf ondervonden toen we 23 jaar geleden over deze weg van Los Angeles naar Monterey fietsten en sterke tegenwind hadden.


Geen opmerkingen: