6.2.23

PN Lanín

De majestueuze vulkaan Lanín en een even majestueuze araucaria
Op de grens met Chili ligt de 3776 meter hoge uitgedoofde vulkaan Lanín. Je ziet hem vanuit een wijde omtrek, maar het dichtstbij is toch vanuit het mooie nationale park. Het park telt niet alleen deze vulkaan maar ook bergmeren en vele araucaria's (slangendennen). Deze karakteristieke den komt in dit deel van de Andes in beide landen veel voor. Dit is de zuidgrens van zijn verspreidingsgebied. 
Vanaf Lago Tromen is er ook uitzicht op de vulkaan

De vulkaan is te beklimmen, 10 km naar de top, maar wel 2600 meter omhoog. Je moet dan naar een basiskamp om te kamperen en het stuk naar de top en terug op de tweede dag. Niet iets voor ons dus. 

Camping Tromen
We komen nu ook steeds meer in het gebied van de Mapuches, een oorspronkelijke bevolkingsgroep, die langzamerhand meer rechten krijgt, soms na lange (juridische en politieke) strijd. Ook in Chili wonen nog veel Mapuches. 
Het blog wordt gemaakt

Minder goed bericht is dat er in Chili veel bosbranden woeden. Gisteren zagen we de blauwe lucht enigszins grijs worden omdat de wind deze kant op waaide. Vandaag is dat niet meer zo maar de branden aan de andere kant van de grens zijn nog lang niet bedwongen, zo lezen we in het nieuws. We houden er rekening mee voor de route door Chili in het vervolg van onze reis.

We staan op een mooie camping aan een beekje en met voldoende schaduw. Deze camping in het nationale park wordt beheerd door Mapuches. De voorzieningen zijn beperkt maar we hebben wel wifi van het parkkantoor. 

Vandaag deden we een 7 km lange rondwandeling, bijna vlak, onder andere langs het Lago Tromen. De uitzichten op het meer, de vulkaan en de bossen zijn heel bijzonder.  

Araucaria's

Lago Tromen

Geen opmerkingen: