23.4.18

Resumé Belize

Nog steeds is de queen het officiële staatshoofd
Belize is een vreemde onderbreking als je reist door Latijns Amerika. Ineens geen Spaans als voertaal, maar verder wijkt het hier niet zo veel af.

Wij hebben Belize geen recht gedaan want het land is vooral beroemd om zijn koraalriffen, eilanden, het duiken en snorkelen, kortom het leven op en aan zee.
Dat alles hebben wij niet gedaan, evenmin als een bezoek aan de mayatempels in Belize.

Op weg tussen Guatemala en Mexico was het land voor ons een tussenstop maar we hebben het er toch naar onze zin gehad.

We hebben acht overnachtingen gehad, steeds gekampeerd op mooie plekken.
De totale afstand was 575 km. Op de fiets hebben we ook nog 70 km afgelegd.

Opvallend was dat we geen enkel fastfood restaurant hebben gezien en nergens een snelweg hebben gehad. Het land maakt geen echt welvarende indruk, terwijl het prijsniveau het hoogste is van Midden-Amerika. O.a. groente en fruit is schaars en duur.

De bevolking is opgewekt en vriendelijk, niets dan lof. Het is trouwens een zeer gemengde samenstelling en men leeft vredig naast elkaar. Creolen, Maya’s en mestiezen en een heel bijzondere groep, de Mennonieten. Ze lijken op de Amish in de VS en ze hebben hun eigen dorpen en landbouwgebieden. De leden van deze sekte zijn herkenbaar aan hun bleke kleur, mannen met baarden en strohoedjes en vrouwen en meisjes in lange vormeloze jurken.

Na Belize komt Mexico en dat hoort tot Noord-Amerika, al is men daar niet eenduidig over. Volgens de officiële definitie is Noord-Amerika een continent en daar horen Midden-Amerika en de Caribische eilanden bij. Verwarrend.

Mexico is groter dan alle landen van Midden-Amerika die we bezocht hebben bij elkaar en daarom trekken we daar ruim de tijd voor uit. Midden-Amerika deden we in precies 100 dagen; Mexico waarschijnlijk 120 - 150 dagen.

Wat betreft Midden-Amerika in het algemeen, zullen we de mooiste herinneringen houden aan Costa Rica, maar alle zeven landen hebben op ons een zeer positieve indruk gemaakt.
Nicaragua hebben we in een rustige tijd meegemaakt, want nu een maand later lijkt het land in grote problemen door bloedige protesten. Daar wil je als reiziger toch ver vandaan blijven.

Geen opmerkingen: