15.4.18

Resumé Guatemala

Guatemala is sterk afwijkend van de rest van Midden-Amerika door zijn bevolking. De afstammelingen van de Maya's zijn veruit de grootste groep en met hun uiterlijk en kleding bepalen ze sterk het straatbeeld. Wij vonden dat letterlijk kleur geven aan het land.

Ook in Guatemala is de bevolking vriendelijk en behulpzaam, hoewel iets afwachtender dan de Salvadoranen, die wat ons betreft nog steeds de vriendelijkste mensen ter wereld zijn.

Paasprocessie in Antigua
We hebben niets gemerkt van criminaliteit. Het verkeer is buiten de hoofdstad rustig.
De wegen die wij hadden waren over het algemeen redelijk tot goed, maar je kunt altijd slechte asfaltwegen of gravelwegen tegenkomen. Zelfs tijdens het laatste traject naar Belize was er ineens een paar kilometer geen asfalt, maar gravel waar je niet harder dan 25 kunt rijden.
De wegen gaan meest door 'ranchland', heuvelachtig weideland, maar soms door oerwoud. Landschappelijk zijn de wegen niet zo interessant.

We hebben 1240 km afgelegd. Op de fiets maar 30 kilometer. We hebben een flink aantal kilometers gewandeld maar hebben niet precies bijgehouden hoeveel. We hebben alle dagen in Guatemala gekampeerd.

We zijn niet ziek geweest en hebben in beperkte mate last van insectenbeten gehad.

Bijzondere ontmoetingen
De duur van ons verblijf was15 dagen.
De hoogtepunten waren Antigua, Laguna de Atitlan en Tikal. Het is de combinatie van cultuur, meren en vulkanen die het land boeiend maken.

Een bijzonder verschijnsel in Guatemala en ook in andere Midden-Amerikaanse landen zijn de evangelische kerken. Er zijn er duizenden en er worden er nog steeds bijgebouwd, ook in afgelegen gebieden.
Soms moet je blijkbaar accepteren dat er een bandje speelt met keiharde versterking en vaak een vals zingende zanger of zangeres. Dat hoor je dan in het hele dorp en het kan op elke dag van de week zijn.

We hebben in Guatemala heel wat 'overlanders' ontmoet. Meer dan in andere landen. Dat komt waarschijnlijk omdat er in Guatemala maar weinig routes zijn en een beperkt aantal populaire stops.
Het meest bijzonder was toch wel de ontmoeting met de twee vrouwen op de Ural met zijspan.

Geen opmerkingen: