13.4.18

Yaxha (en Tikal)

Tikal in de mist
Tikal is misschien wel de mooiste Mayastad. In elk geval is het werelderfgoed volgens de Unesco en het is een hoogtepunt van een reis door Guatemala.

Een tempel op een piramide, zo bouwden de Maya's vaak
Het hek gaat open om 6 uur 's ochtends, hoewel je een speciale zonsopgangtoer kunt boeken en dan kun je nog eerder. Wij vonden 6 uur vroeg genoeg en troffen maar heel weinig mensen aan tijdens de 4 uur van ons verblijf. Wel hoorden we ongelooflijk veel vogels.

Deze ranke tempel overleefde vele eeuwen
Je wandelt een flink stuk door het oerwoud om van het ene naar het andere monument te komen en dat is prettig. Soms zagen we nog de mist optrekken en die zorgde voor een speciale sfeer.

In principe is Tikal een verzameling van tempels en piramides. Ze werden door de rijke bovenlaag van de Maya's gebouwd, althans ze gaven de opdracht ervoor. Sommige bouwwerken hebben ook een astronomische functie. De Maya's deden veel op het gebied van hemellichamen.
De bouwwerken zijn soms enorm groot (tot meer dan 50 meter hoog). Ze werden opgericht over een lange periode, van ca. 1300 tot 3000 jaar geleden.

De mist trekt op
Omdat de de steden van de Maya's op een gegeven moment zijn verlaten kreeg de natuur er vat op. Er kwam vaak een dikke laag humus en aarde op en het leken beboste heuvels.
Pas in de vorige eeuw werd er serieus werk gemaakt van de blootlegging en het herstel van deze monumenten. Sommige zijn echter nog steeds bedekt.

Na Tikal reden we door naar Yaxha, een kleinere en veel minder bezochte Mayastad.
Door de slechte weg er heen wordt het publiek niet echt aangemoedigd er een bezoek te brengen.
Het meer vanaf de camping Yaxha
Dit ondanks het gratis kampeerterrein dat fraai is gelegen aan het meer.

1 opmerking:

richbran zei

goh als ik dat zie op Google Earth dan rijden jullie in één groot bloemkoolgebied!