12.11.22

Montevideo (3)

Plaza Independencia met ruiterstandbeeld Artigas en ondergronds zijn mausoleum;
op de achtergrond de Ciudad Vieja en rechtsboven de haven
We moeten nog even wachten op het schip, dus we maken er hier het beste van. 
Het mausoleum van Artigas

Palacio Salvo

Gisteren bleven we in het centrum, dus op prettige loopafstand. Op het Plaza Independencia bevindt zich het mausoleum van generaal Artigas, de stichter van Uruguay. Hij streed tegen de Spanjaarden en wist een deel van het huidige Uruguay onafhankelijk te maken in 1815. De definitieve onafhankelijkheid was in 1828. In het mausoleum worden zijn botten bewaard in een grote urn, bewaakt door twee schildwachten, die er in slagen hun werk zonder enige beweging te doen.

Daarna deden we mee aan een rondleiding in het Palacio Salvo, het markante gebouw wat we al enkele keren zagen. Het was ooit, ruim een eeuw geleden gebouwd als luxe hotel maar het werd uiteindelijk een appartementencomplex met 22 verdiepingen en 1000 bewoners. De rondleiding werd afgesloten met een bezoek aan het tangomuseum. Ja, er was ook in Uruguay een rijke tangocultuur en hier ontstond ook La Cumparsita, het beroemdste tangonummer ooit. Onze dochter kan piano spelen, dus dat lijkt ons een leuke uitdaging!

Lekker vegetarisch eten bij La Fonda

We aten in La Fonda, een restaurant om de hoek van ons hotel, dat prima vegetarische schotels serveert. Dat is geen vanzelfsprekendheid in dit vleesland. 

La Cumparsita, de Uruguayaanse tango die iedereen kent

Vandaag gingen we naar de MAM, een agrarische markt in alweer zo'n fraai oud marktgebouw. Maar ook hier is het agrarische aanbod beperkt, enkele groente- en fruitstallen. Het meeste is restaurants en café's, ook prima. 

We namen daarna een taxi naar het verder weg gelegen museum gewijd aan de 19de-eeuwse schilder Juan Manuel Blanes, die o.a. scenes uit de Uruguayaanse geschiedenis heeft geschilderd en ook Artigas heeft geportretteerd. Er achter ligt een verrassende Japanse tuin. 

Met de bus gingen we terug, zodat we vandaag het hoofdstedelijke vervoer getest hebben. Het blijkt prima waarde voor je geld te leveren. 

Intussen hebben we een bundel dollars verzameld, want je moet in de haven tussen de 800 en 1300 dollar contant afrekenen om je auto te krijgen. Vooraf weet je helaas niet hoeveel precies. Gelukkig kun je hier uit geldautomaten ook dollars pinnen. 

Parkje met geel gras en priemende ogen

Dat brengt ons nog bij wat we tot nu toe vinden van deze stad. De stad is zeer uitgestrekt en telt 1,5 miljoen inwoners, bijna de helft van het land woont hier. Over het algemeen hangt er een aangename sfeer en het karakter van de stad is ronduit Europees, een beetje als Valencia. 

De markt MAM

We zien nog niet zoveel milieubewustzijn. Elektrische auto's zijn onbekend, evenals dubbel glas en zonnepanelen, maar airco's vind je in bijna elk huis of gebouw. Op straat tref je nogal wat hondenpoep aan. Vegan producten, vleesvervangers en dergelijke zijn vrijwel onbekend.

De bewoners zijn vriendelijk en behulpzaam, niets dan lof. We zien helaas nogal wat zwervers op straat, die ook buiten slapen. Sommigen zijn psychisch gestoord en schreeuwen tegen iedereen of juist tegen niemand in het bijzonder, zoals regelmatig in de straat onder ons hotelraam.

We genieten hier enorm van het heerlijke weer, met temperaturen rond de 25 graden en veel zon. De komende dagen komt er wat regen maar het wordt zeker niet koud. 

Geen opmerkingen: