8.10.23

Buenos Aires

Puerto Madero in Buenos Aires
Met de maatschappij Iberia zijn we via Madrid naar de hoofdstad van Argentinië gereisd. Dat zou normaal gesproken 17 uur duren inclusief een lange overstaptijd in Madrid. Het zat ons echter niet zo mee, want het vliegtuig dat ons de oceaan over moest brengen vertrok 3 uur te laat. De warme maaltijd in het vliegtuig ging desondanks wel door, zodat we om 4 uur 's nachts het diner konden nuttigen. Verder verliep de reis goed. We waren inmiddels wel zo uitgeput dat we voor ons doen lang hebben geslapen onderweg.
Puente de la Mujer

Het is hier nu 5 uur vroeger, dus er is bij ons een gematigde jetlag. We genieten hier van prachtig voorjaarsweer. De jacaranda's bloeien hier en daar al uitbundig. 

Plaza Reina de Holanda, met beschilderde silo's erachter

We hebben een eenvoudig maar sfeervol appartement in het centrum van de stad geboekt. Het ligt op een steenworp van de de obelisk, een markant herkenningspunt in de stad. 

Een van de eerste zaken die geregeld moest worden was geldopname. Zoals we gewend waren haalden we bij Western Union stapels pesos op. Sinds het begin dit jaar is de helft van de waarde van de peso alweer verdwenen. De enorme inflatie gaat nog steeds niet omlaag. De zgn. blue dollar koers is nu al bijna 1000 pesos voor één euro.

De kantoren van Western Union zijn altijd erg druk. Veel Argentijnen betalen er hun rekeningen en zetten peso's om in dollars. Bijna alles gaat hier contant. 

De mate is de bijna religieuze Argentijnse kruidendrank;
toch zagen we het in Montevideo meer op straat dan hier
Je kunt trouwens ook heel gemakkelijk geld op straat wisselen. Er zijn letterlijk tientallen wisselaars op straat in het centrum die hun diensten aanbieden. Ze zijn wat minder gunstig dan Western Union, zegt men en we denken ook niet dat deze straathandel legaal is. 

Vandaag, zaterdag, hebben we een flink eind gewandeld door de wijken Puerto Madero en San Telmo. Hier kom je ook meer toeristen tegen dan in het centrum. We hoorden zelfs Nederlands af en toe.

Puerto Madero is de voormalige haven waar veel oude pakhuizen zijn veranderd in woongebouwen annex horeca. De oude havenkranen heeft men laten staan. 

Als je de voetgangersbrug Puente de la Mujer oversteekt kom je bij een pleintje genaamd Reina de Holanda (koningin van Nederland) met o.a. een standbeeld van Anne Frank. Bekende Nederlandse bedrijven hebbend de totstandkoming gesponsord, stond op een bordje. 

Voor die andere Argentijnse passie, dulce de leche, zijn speciale winkels ingericht.
Je kunt er zelfs proeven.

De wijk San Telmo herinneren we ons nog wel van de vorige keer, in 2007. Het is sfeervol en bruisend. De overdekte markt is een van de magneten die veel publiek trekt. We aten er paella de frutas del mar. Behalve de overvloedige zeevruchten zat er ook kip bij; zeekip?

1 opmerking:

IneNico zei

Hallo!

Fijn dat jullie goed zijn overgekomen.

Nico