29.10.23

La Serena (2)

De foto die je liever niet maakt

Gisteren vertrokken we uit La Serena maar we waren vijf kilometer onderweg toen ineens de koppeling het begaf. De druk was volledig weggevallen en het pedaal lag plat op de bodem. Snel naar de vluchtstrook, net naast een oprit naar de snelweg. Eerst contact gezocht met de wegenwacht en daar bijna drie uur op gewacht maar eigenlijk voor niets want die verslepen je (gratis) naar het eerstvolgende benzinestation aan de snelweg, maar dan?

Intussen al wel contact opgenomen met een garage in de buurt, maar ja, zaterdag. Gelukkig kregen we wel reactie en we konden de camper bij zijn garage neerzetten en daar overnachten. Omdat er absoluut niet te rijden is met de auto hebben we ook de plaatselijke sleepdienst gebeld. Die bracht ons en de camper naar de garage. In dit soort situaties ben je blij dat je je verstaanbaar kunt maken in het Spaans.

Overigens is dit de eerste keer in 22 jaar dat deze bus afgesleept moet worden. 

De garage staat temidden van akkers

De garage is van de zoon van een aardappelboer, een Duitser van geboorte, die hier al 40 jaar woont. We konden dus in het Duits met hem praten. Hij vertelde dat hij 40 hectare land heeft en bijna de helft bebouwd heeft met aardappels. Het is steeds moeilijker geworden om hier landbouw te bedrijven omdat de rivier de Elqui nauwelijks nog water levert door de afgesmolten gletsjers en het regent hier nauwelijks 100 mm per jaar. Al het water moet opgepompt worden en het grondwaterpeil is door de jaren heen gezakt van 1 naar 8 meter en wordt ook steeds zouter door de nabijheid van de oceaan. Elke aardappelplant wordt bedruppeld om zo zuinig mogelijk met water te doen. Hij voorziet binnenkort het einde van de landbouw hier. Het woord klimaatverandering liet hij overigens niet vallen.

Het strand is niet ver van onze plek

Een bijzonder detail is dat er hier 's nachts een bewaker rondrijdt die soms in de lucht schiet om aardappeldieven af te schrikken. 

Met de garagehouder zelf hebben we alleen nog maar whatsapp-contact gehad. Maandag wordt gekeken wat er aan de hand is. Als de onderste koppelingscilinder (die nog maar 120.000 km oud is) vervangen moet worden dan duurt de reparatie meerdere dagen omdat de versnellingsbak er af moet. Is het de bovenste cilinder dan is het enkele uren. Misschien is het grootste probleem of het onderdeel snel te krijgen is. Importeren zou best een hele tijd kunnen duren.

Veel vogels

Er is een vakantiedorp hier een kilometer vandaan, waar ook diverse winkeltjes zijn. Vandaag, zondag, hebben we langs en over het strand gewandeld naar de ons al bekende vuurtoren van La Serena en een stuk langs de boulevard, in totaal 8 km. We lunchten in een Japans restaurant, pokébowl, wat erg lekker was. We genieten hier heerlijk van de zon, al zijn de temperaturen niet hoger dan 19 graden.

Pokébowl

We namen een Uber taxi terug. Uber was in Buenos Aires weliswaar een stuk goedkoper maar hier is het ook niet duur, zo'n 4 euro voor 7 km. 

Mogelijkerwijs gaan we een huisje huren in het vakantiedorp voor als dit lang gaat duren.

We zagen vandaag in La Serena een pro-Palestijnse demonstratie waar aandacht werd gevraagd voor de oorlog in Gaza.

De vuurtoren van La Serena

Geen opmerkingen: