20.6.18

Resumé Mexico

Op de dag van vertrek naar Nederland blikken we nog even terug op de eerste twee maanden in Mexico.

Mooie koloniale steden zoals Oaxaca
Evenals diverse Midden-Amerikaanse landen heeft Mexico niet meteen een volledig positief imago. Velen waarschuwen je voor allerlei onheil dat je kan overkomen, zoals misdaad, corruptie, natuurgeweld en armoede.
Niet dat daar niets van klopt, maar we hebben er nauwelijks iets van gemerkt.
Misdaadcijfers zijn in Mexico hoog vergeleken met Nederland maar die van de Verenigde Staten zijn drie keer hoger dan die van Mexico. Het gaat er om niet op verkeerde momenten op gevaarlijke plaatsen te komen.
Gevallen van corruptie hebben we niet meegemaakt. We zijn trouwens maar twee keer aangehouden door de politie bij een controle. Een keer een drugscontrole en een keer de importpapieren van de auto. Alles gaat dan heel correct en vriendelijk.

De kever als kunstobject: geborduurd
We hebben 4100 kilometer afgelegd in Mexico en het gaat er op de weg ontspannen aan toe. Men rijdt er rustig en over het algemeen zijn de Mexicaanse chauffeurs heel hoffelijk. De maximum snelheden zijn niet hoog. Op snelwegen meestal 80 tot 110 km/uur en daar houdt men zich ook aan. Wat een verschil met het soms agressieve gedrag op Nederlandse snelwegen.

In het algemeen zijn de Mexicanen vriendelijk, zeker als je hen in het Spaans begroet. Dat breekt meteen de ban, want weinigen spreken Engels.
Winkel- en restaurantpersoneel is ook heel attent en vriendelijk.

Woestijn
Mexico is zeer veelzijdig wat betreft landschap en natuurschoon. We hebben tropisch regenwoud gezien, mooie stranden, bergen, vulkanen, kloven, meren, cenotes, rivieren en woestijn. Dat is echt genieten.

Meer dan de meeste andere landen die we deze reis bezochten kent Mexico ook mooie steden. Hoogtepunten waren Mérida, Campeche, San Cristóbal, Oaxaca en Taxco. Ook Mexico-Stad vinden we een aangename en veelzijdig stad.

Qua cultuur is Mexico een top-land. Het land kent onvoorstelbaar veel overblijfselen van de vroegere Indianenculturen. Maar ook de daarop volgende koloniale tijd heeft veel interessante dingen nagelaten.

Caribische stranden
De kampeermogelijkheden waren redelijk tot uitstekend. Er zitten juweeltjes tussen waar we ons erg prettig voelden, maar ook wel campings die niet zo goed onderhouden zijn of dringend een opknapbeurt nodig hebben. We waren niet erg veel geld kwijt, doorgaans 7-12 euro.
Vaak waren we de enigen. We waren in Mexico tegen het einde van het seizoen, want de meeste buitenlanders komen hier in de winter en het voorjaar.

Nog steeds zijn we geen enkele auto of camper met Nederlands kenteken tegengekomen.

Een van ons heeft een paar dagen last van de ingewanden gehad, verder zijn we gezond gebleven. Blijkbaar is de hygiëne in restaurants wel op orde, want we eten in principe alles, ook rauwe groente.

Een levensboom
Mexico is enerzijds een modern land, niet echt een derdewereldland. Dat zien we aan de grote supermarkten, warenhuizen en shopping malls. Dat zien we ook aan het wagenpark. Er rijden hier veel moderne auto's rond. De oude kevers zijn uit de meeste steden, zoals Mexico-Stad, verdwenen.

Er wordt veel gedaan aan gescheiden inzameling van afval. Straten worden goed schoon gehouden.

Toch is er ook een andere kant, namelijk van armoede in afgelegen gebieden van het land, zoals Chiapas. Ook zie je overal straatverkopers en mensen die met heel kleine aan-huis-winkeltjes een karig inkomen hebben. Bedelaars tref je in grote steden ook aan en in Mexico-Stad zagen we voor het eerst zwervers op straat.

Hoe dan ook is Mexico voor ons een zeer boeiend land gebleken en we zien uit naar het tweede deel van onze reis in dit land, later in 2018.


Geen opmerkingen: