15.6.18

Tepotzotlán (2)

Kerk in Tepotzotlán
Het stadje Tepotzotlán is een van de Pueblos Mágicos. Dat zijn 111 Mexicaanse steden en dorpen met een authentiek karakter, de meeste van koloniale oorsprong. Inderdaad is het een gezellige plaats met een centrum dat er oorspronkelijk uitziet. Er zijn wel veel restaurants want in de weekends komen veel mensen uit de hoofdstad langs.

Een van die restaurants hebben we vandaag geprobeerd en we vonden het eten en de sfeer prima.

Verder hebben we ons beziggehouden met het vertrek. Er moet veel schoongemaakt worden en alle spullen worden gesorteerd op wat we mee willen nemen in het vliegtuig. Er zijn toch wel dingen overbodig of overbodig geworden. Ook gooien we versleten kleding nu eindelijk maar eens weg.

Er is momenteel nog een andere camper bewoond hier, van Spanjaarden. Ook zij vliegen terug naar huis een dezer dagen.
Het is nu ook geen mooi seizoen in Mexico. Aan de kusten is het heet en in de hogere binnenlanden (we zijn hier op 2200 meter hoogte) is het regenseizoen begonnen en dat duurt tot oktober. De ochtenden zijn wel droog meestal maar in de middag begint het steevast te regenen. De temperatuur is nog wel boven de 20 graden maar een echte vakantiestemming is er niet meer bij.
Geen probleem overigens want we hebben zoveel mooi weer gehad deze vijf maanden dat het voor velen jaloersmakend zal zijn.

Statistieken
Nu de camper tot stilstand is gekomen, kunnen we vaststellen dat we vanaf Panama 9740 km hebben afgelegd in 155 dagen.
Dat is meer dan we tevoren hadden verwacht, maar wel logisch vanwege de flinke omwegen die we hebben gemaakt. Als je steeds de kortste weg tussen Panama-Stad en Mexico-Stad zou volgen dan zou het iets meer dan 4000 km zijn.
Verdeeld per land was het als volgt:
Panama: 880 km (21 dagen)
Costa Rica: 1860 km (38 dagen)
Nicaragua: 515 km (11 dagen)
Honduras: 150 km (0 dagen)
El Salvador: 420 km (6 dagen)
Guatemala: 1240 km (14 dagen)
Belize: 575 km (8 dagen)
Mexico: 4100 km (59 dagen)

De wegen zijn het beste in Mexico, in het bijzonder de tolwegen. De secundaire wegen zijn vaak erg langzaam omdat het verkeer door dorpen en steden gaat en daar wordt afgeremd door onvoorstelbaar veel verkeersdrempels. In de andere landen zijn de doorgaande routes een mix van goede en slechte wegen.

Pech hebben we niet echt gehad. We hebben een lichte aanrijding van achteren gehad, maar die is inmiddels hersteld.
De minieme lekkage van vloeistof uit het koppelingcircuit is nu bijna 6000 km aan de hand en wordt niet erger. Tijdens het rijden geeft het geen hinder, terwijl je hier erg vaak moet schakelen (bij elke verkeersdrempel 3 of 4 keer; 150 verkeersdrempels op een dag is niet heel bijzonder)

Als we de komende dagen nog meetellen dan zijn onze 158 overnachtingen als volgt verdeeld:
> camping: 112 nachten
> betaalde en meestal bewaakte parkeerplaats: 12 nachten
> vrije overnachting: 11 nachten (dus gratis; soms bewaakt)
> hotel: 23 nachten
De campings onderweg zijn wel van zeer verschillende soorten. Vaak konden we overnachten in de camper bij een hostel met gebruikmaking van de voorzieningen. Deze voorzieningen waren soms verrassend goed, onder andere met een keuken. Diverse keren was het ook een echte camping, hoewel er dan vaak ook wel huisjes op het terrein waren.

Op de fietsen hebben we 550 km gereden.

Geen opmerkingen: