19.6.18

Mexico-Stad (3)

Het enorme schilderij "Sueno..." van Diego Rivera
(Zondagmiddagdroom in de Alameda)
Mexico-Stad heeft bekende kunstenaars voortgebracht en het zijn vooral Diego Rivera en Frida Kahlo die een soort mythische figuren zijn geworden.

We bezochten vandaag eerst het Frida Kahlo Museum, feitelijk het huis waar beiden gewoond hebben. Er is veel belangstelling dus we moesten een halfuur in de rij staan.
Er hangen nauwelijks schilderijen van haar maar de inkijk in het huis dat in oorspronkelijke staat, compleet met de inventaris, bewaard is gebleven, is heel interessant.

Detail van het middengedeelte: Diego Rivera heeft zichzelf afgebeeld als jongen.
Achter hem legt zijn latere vrouw Frida Kahlo haar hand op zijn schouder.
Na een lunchstop bezochten we ook nog het museum waar slechts één schilderij van Diego Rivera te zien is, "Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central". Het is dan wel meteen een schilderij van 70 m2. Het is gemaakt aan het eind van de veertiger jaren en geeft vele historische figuren weer uit de Mexicaanse geschiedenis. Ze zijn gesitueerd in het park Alameda. Het park zelf is een historische plaats, want tijdens de Azteken was het de belangrijkste marktplaats.

Oorspronkelijk stond de schildering in een hotel aan de Alameda, maar dat hotel moest gesloopt worden na de verwoestende aardbeving van 1985. Men kreeg het vele tonnen zware ijzeren paneel (dat zelf niet beschadigd was) met behulp van hijskranen in de nieuwe locatie, een speciaal voor dit schilderij gebouwd museum, ook aan de Alameda.

Geen opmerkingen: