5.6.18

Paso de Cortés

Kamperen onder de rook van de Popo.
Nee, geen rook, wolken...
De pas tussen de twee vulkanen Popocatéptl en Itzaccíhuatl is voor ons het hoogste punt van de reis, 3650 meter. Het zijn de tweede en derde hoogste bergen van Mexico, ruim boven de 5000 meter.

Er zijn vooral in het weekend veel mensen die de Itza beklimmen. De Popo is denken wij gesloten, omdat hij soms een beetje actief is.

Zelf hebben we ons beperkt tot een kleine rondwandeling. Hoe dan ook merk je het wel dat je op deze hoogte bent. Voor zwaardere inspanningen moet je eerst acclimatiseren.

De Itzaccíhuatl
Op de pas staat een klein monument voor Hernan Cortés, de Spaanse veroveraar. Hij wordt niet echt geëerd in Mexico, om begrijpelijke redenen. Vanaf deze pas zagen de Spanjaarden voor het eerst de vlakte waar later Mexico-Stad zou verrijzen.

We overnachten op de pas, hetgeen misschien wel koud is. We mogen nu niet afdalen omdat we in de staat Mexico komen en daar mogen we met onze nummerplaat (met laatste cijfer 7) op dinsdag niet rijden. Op zaterdag mag het ook niet en elke dag voor 11 uur niet. Er wordt streng gecontroleerd zegt men en de boetes zijn fors. Deze regel vereist dus wat extra planning.

1 opmerking:

richbran zei

De route over de pas lijkt me erg mooi geweest als ik een paar stukjes "na rijd" op Google street view, maar het is er wel smal zo te zien.