20.3.23

Mendoza

Mendoza, bomenstad
Morgen brengen we de camper naar de stalling en gisteren en vandaag hebben we in Mendoza doorgebracht. De stad is aangenaam vanwege zijn vele parken en bijna alle straten hebben oude laanbomen. Dit maakt Mendoza, ondanks het verkeer, tot een fraaie groene stad. We hebben niet iets speciaals gedaan hier. Vandaag was Janny's verjaardag en ze kreeg een dagje winkelen aangeboden. Vanavond werd het afgesloten met een diner in een toprestaurant. 

Mendoza heeft een miljoen inwoners, maar het centrum is compact en overzichtelijk. Er is een centraal plein dat vier blokken omvat, dus zo'n 4 hectare groot is en daaromheen op symmetrische wijze vier kleine pleinen van elk één blok. 

Voorlopig komt hier dus een einde aan onze Zuid-Amerika-reis. Overmorgen vliegen we terug. We hebben genoten van deze 135 dagen. We hebben waarschijnlijk een ideale planning gehad qua weer want we hebben nauwelijks regen gezien en echte kou hadden we ook niet. We hadden een extra donzen slaapzak maar die is nooit uitgepakt. 

Het vegetarische restaurant Soychu in San Juan biedt alleen
nog maar afhaalmaaltijden; dus dan maar een bankje zoeken

We hebben ook geluk gehad qua gezondheid, geen voedselvergiftigingen of verkoudheid, helemaal niets.

In de drie landen die we hebben bezocht tot nu toe hebben we bijna 14.000 km afgelegd. We hebben wel enkele problemen met de camper gehad, met name scheurvorming in de voorruit (is gestopt), kapot zonnepaneel (verwijderd), kapot wiellager (vervangen), kapotte band (vervangen) en een kapot schakelmechanisme (gerepareerd). Er zijn weinig mensen die dergelijke reizen doen die nooit problemen hebben. Er wordt hier heel wat meer van een voertuig gevergd dan op de gladde Europese asfaltwegen.

Verjaardagsdiner

Argentinië heeft bij ons een lichte voorkeur boven Chili. Het land is wat minder gepolijst en het voelt wat toegankelijker. Dat laatste komt ook omdat buitenlanders minder uitgeknepen worden. In Chili heb je bijna altijd dubbele toegangsbedragen voor buitenlanders, bijvoorbeeld in nationale parken en andere publiekstrekkers. Argentinië is ook netter want je ziet minder afval langs de wegen, op parkeerplaatsen en bij stranden. Sanitaire voorzieningen zijn dan wel in Chili wat beter. Heel vaak deugt er iets niet, een deur die niet op slot kan, een wc die niet wil doortrekken of een douchekop of gloeilamp die ontbreekt. Het lijken kleinigheden waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. 

De Argentijnen zijn even luidruchtig als Chilenen in de weekeinden met muziek. Ook zijn er plekken waar 's nachts straatraces gedaan worden met opgevoerde auto's. De politie lijkt dat gewoon toe te staan. Men zegt dat dit ontstaan is sinds de Dakar rally in Argentinië wordt gehouden.

Mendoza, twee bewolkte dagen
Wat landschapsschoon betreft ontlopen de landen elkaar niet veel. Zodra je bergachtige gebieden bezoekt is het hier overal mooi met besneeuwde bergen, vulkanen, meren en woestijnen. 

Het eerste land dat we bezochten, Uruguay, ligt alweer ver achter ons en lijkt totaal niet op de grote twee andere. Het is relatief groen, heeft veel weidegrond, mooie stranden maar echte bergen zijn daar niet. Toch hadden we het daar ook bijzonder naar onze zin. 

De afstand Uspallata-Mendoza is eigenlijk maar ruim 100 km; wij maakten er een lange omweg van

1 opmerking:

Aart de Zeeuw zei

Goede terugreis! Wanneer gaan jullie weer terug? Pa bedankt jullie nog voor de kaart. Groetjes, Aart.