9.3.23

Pisco Elqui

De monumentale vuurtoren in La Serena
Na La Serena zijn we een weg naar het binnenland in gereden, door de vallei van de Elqui. De vallei is beroemd vanwege de pisco, een sterke drank gemaakt van muskaatdruiven. Het hele smalle dal staat vol met wijngaarden van deze druiven. 
Parkeerterrein van Hotel Terral in Vicuña;
de palm geeft het campinggevoel

De eerste stop was naar het dorp Vicuña, de geboorteplaats van Gabriela Mistral. Die naam kom je hier steeds weer tegen. Ze kreeg in 1945 de Nobelprijs voor de literatuur. 

We waren door de app ioverlander getipt dat je kunt overnachten op het parkeerterrein van een hotel. Dat bleek te kloppen. Er is water en elektriciteit en je kunt internet, toiletten en douches in het hotel gebruiken. Dat is wel steeds 100 meter lopen, maar geen probleem. We verbleven er twee nachten. 

Opslagvaten van Frans eikenhout geven aroma aan de pisco

Vicuña is een gezellig dorp en er zijn diverse restaurants waaronder een goed bezocht vegetarisch restaurant. 

Vandaag bezochten we nog een distilleerderij met de naam Capel. Het is de grootste in de vallei met meer dan 700 aangesloten wijnboeren. We boekten een rondleiding met proeverij en kwamen zodoende het nodige te weten over deze bijzondere brandewijn, die in Chili heel beroemd is. De heldere soort komt uit stalen silo's en de donker getinte uit enorme eikenhouten vaten. De gids vroeg of we het verschil konden proeven en dat konden we inderdaad wel beamen. 

De proef op de som

We reden na de lunch door naar het dorp Pisco Elqui. De oorsprong van de naam laat zich raden. Het is een toeristisch dorpje maar we kunnen niet goed benoemen wat de aantrekkelijkheid zou moeten zijn. De omgeving is wel heel fraai. Het meer dan 100 km lange groene lint van wijngaarden tegen de bijna kale gele bergen is bijzonder.

Valle de Elqui
We eindigden vandaag op een parkeerplaats waar we tot onze verrassing na de schemering allemaal gekleurde en bewegende lichtjes zien. Geloof het of niet, hiermee worden de graven van de begraafplaats versierd waar we naast staan. Er kwam een gezin een graf bezoeken en ze lieten muziek horen, ook bijzonder. 
Vrije plek bij begraafplaats in Pisco Elqui

Geen opmerkingen: