4.3.23

Santiago (2)

Uitzicht op de wijk Providencia met de hoogste wolkenkrabber van Chili;
behalve met de kabeltram kun je ook met de kabelbaan de heuvel op en af
Ons bezoek aan de miljoenenstad is alweer bijna ten einde. Zonder de geplande ontmoeting hadden we Santiago waarschijnlijk overgeslagen. Bij zo'n grote stad is het altijd lastig om keuzes te maken, zeker als je maar twee dagen tot je beschikking hebt. 
De kabeltram

Woensdag ging Janny met Christien uitgebreid een kunstmarkt bezoeken, Los Dominicos. Het heeft een gezellig sfeertje en de dames hadden natuurlijk veel te bepraten na 4 maanden, dus die dag ging snel om.

 

Vanuit ons appartement kijken we op Cerro de San Cristobal

Donderdag brachten we door bij de dochter van Christien die met haar Chileense man en hun twee kinderen een appartement bewoont in de wijk Providencia. We werden er hartelijk ontvangen en de kinderen van 1 en 3 jaar hielden ons aangenaam bezig. 

De wijk lijkt ons prettig, maar iedereen woont wel achter een hek. Elk huis en elk appartementengebouw is voorzien van een hoog en stevig hek. De appartementsgebouwen hebben een conciërge die de poort voor je opent, zo ook in het gebouw waar wij deze dagen een klein appartement hebben gehuurd. 

De afkorting van Santiago

Vandaag gingen we met de metro naar het centrum van Santiago. Een bezoek aan de Cerro San Cristobal mag niet ontbreken. Je kunt met een kabeltram steil omhoog naar de top voor uitzichten naar alle kanten. Santiago ontkomt met zijn 6 miljoen inwoners en het zonnige weer en de afwezigheid van wind niet aan smogvorming. Daardoor kijk je niet verder dan de stadsgrenzen. Het Andesgebergte met zijn besneeuwde toppen zou een prachtig decor kunnen zijn voor de stad maar je ziet met veel moeite de vage contouren. 

Plaza de Armas, het hoofdplein van Santiago

De metro en de fiets nemen een deel van de vervoersbewegingen voor hun rekening maar ondanks de mooie fietspaden wordt er niet echt veel gefietst, terwijl de stad weinig hoogteverschillen kent. De metro is efficiënt en schoon. 

Salvador Allende wordt geëerd met een standbeeld;
"Ik heb vertrouwen in Chili en zijn bestemming", staat er

Na een bescheiden lunch gingen we ook nog naar La Moneda. Een historische plek is dit. Hier vond de president van Chili, Salvador Allende, in 1973 de dood tijdens een staatsgreep, geholpen door de CIA. Het zijn gebeurtenissen die ook in Europa grote beroering hebben veroorzaakt. De daaropvolgende dictatuur van Pinochet bracht veel politieke vluchtelingen naar onder andere Nederland.

We hadden ook nog musea en dergelijke willen bezoeken, maar de tijd ontbrak voor een uitgebreidere kennismaking met de hoofdstad van Chili.

Geen opmerkingen: