17.1.19

San Ignacio

De ijzeren ‘Eiffelkerk’, Santa Barbara
We zijn eerst verder gereden naar Santa Rosalía, een bijzondere plaats. Anders dan de meeste plaatsen op Baja heeft dit dorp de mijnbouw als stuwende kracht. Het is door de Fransen gesticht en heeft voornamelijk houten huizen, wat je nergens anders op Baja ziet en wat het dorp een bijzondere uitstraling geeft. We kwamen langs het houten hotel waar we 22 jaar geleden overnacht hebben.
De plakette op de kerk

Het meest bijzondere gebouw met een bijzondere geschiedenis is de grotendeels ijzeren kerk Santa Barbara. Deze is naar een ontwerp van Eiffel gebouwd en in Parijs naast de Eiffeltoren tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling. Later heeft hij in Brussel gestaan en van daar in onderdelen per schip hier naar toe gebracht en opgebouwd.

Houten hotel Olvera in Santa Rosalía
In Santa Rosalia zijn geen campings dichtbij, vandaar dat we hier alleen wat rondkeken, lunchten en flink wat boodschappen insloegen.

We reden nog eens 80 km door een mooi golvend landschap met veel lavavelden, om te eindigen in San Ignacio. Dit is weer een oase, midden op het schiereiland. Er zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden, een mooi gelegen primitieve camping tussen de palmen, een kale camping bij een restaurant aan de drukke weg en een minicamping in het dorp. We probeerden het bij de laatste en we konden terecht op de enige plek die geschikt is voor een camper. Er staan ook nog drie tentjes, van een Nederlandse fietser, een Amerikaanse fietser en een Duitse liftster.

Kamperen bij la Casa del Ciclista
Het heet la Casa del Ciclista. Het huis van de fietser dus. Hier komen vrijwel alle fietsers overnachten die op Baja fietsen. En dat zijn er behoorlijk veel, merken we. We zijn er inmiddels wel zo’n twintig tegengekomen. De meesten doen het hele schiereiland van noord naar zuid, zo’n 2000 km.

Geen opmerkingen: