11.1.23

El Chaltén

Fitz Roy is een bergwereld van de buitencategorie
We bleven uiteindelijk drie nachten in El Calafate, op de camperplaats bij het benzinestation. We bezochten zondag een lokaal natuurterreintje waar we een wandeling deden langs twee plassen met bijzonder veel vogels, waaronder flamingo's. We lunchten in de stad maar we hadden daarna geen zin meer om verder te rijden. Dat deden we maandag.

Veel klimmen bij het begin

Het volgende hoogtepunt is het Fitz Roy massief bij het toeristendorp El Chaltén. We deden diezelfde middag nog een wandeling van 8 kilometer met behoorlijk wat klimmen en dalen. De omstandigheden waren optimaal. 

 
Het verste punt was bij het meertje Capri waar je geweldig uitzicht hebt op de Fitz Roy en naastgelegen pieken. De naamgever van deze berg was de kapitein van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin naar Amerika voer.

Het was een drukte van belang op deze wandelroute. Er zijn mensen die nog een stuk verder wandelen zodat ze 20 km volmaken. Er zijn er ook die een rugzak met kampeeruitrusting meenemen want er zijn enkele kampeerterreintjes. 

We overnachtten op het enige terrein in El Chaltén waar dat officieel is toegestaan. We zagen er meer Europeanen dan anders. Onder andere spraken we weer met het Duitse stel, Alina en Timo, dat we eerder ontmoet hadden bij een grensovergang.

La Torre helemaal rechts, meer dan 3000 meter
Vandaag deden we een andere, ongeveer even lange wandeling die leidt naar een punt waar je goed uitzicht hebt op La Torre, een extreem spitse bergtop, die ze van ons evengoed naald hadden kunnen noemen. 

 
Ook nu zagen we weer tientallen medewandelaars. De drukte is eigenlijk het enige minpunt van dit erg mooie wandelgebied. 

Fitz Roy afgebeeld en in het echt;
je hoeft het dorp niet eens uit
In het dorp lunchten we en vervolgens gingen we weer 300 km rijden. De routeplanner vertelde ons dat dit 4 uur zou duren. Halverwege bleek waarom, want we kwamen op een tientallen kilometers lang stuk ripio (grindweg). De RN 40 was vroeger berucht om zijn onverharde gedeelten en die zijn dus nog niet helemaal verdwenen.

Intussen hadden we een Tsjechische lifter in de auto, die 200 km met ons meereed. De laatste 70 km kwam daar nog een Frans stel bij, dus het was lekker vol met 5 mensen en heel veel rugzakken. 

In het dorp Gobernador Gregores staan we nu op een kleine camping annex hostel. Het is in het lege midden van Patagonië. De dichtstbijzijnde grotere dorpen of steden liggen alle op meer dan 250 km. 


2 opmerkingen:

IneNico zei

Geweldig mooie gebieden die jullie bezoeken! De foto's zijn weer prachtig.
Wat staat een boom jou schattig...

IneNico zei

De boom van Janny, dus .....