8.1.23

El Calafate (Argentinië)

De gletsjer Perito Moreno (panorama)
Na het monteren van een nieuwe reserveband konden we gisteren weer op weg, een flink stuk naar El Calafate over voornamelijk saaie wegen. De fameuze Ruta 40, de Argentijnse noord-zuid-verbinding die maar liefst 5224 km lang is, was onze route een deel van de dag. Dat is dus niet altijd een onverdeeld genoegen, maar het was in elk geval super rustig en er lag goed asfalt. En de grensovergang was nu snel geregeld, binnen een halfuur.
Wachten op spektakel

En dan kom je opeens in de toeristenkermis van El Cafayate. Het is een gezellig stadje en de mensen komen eigenlijk allemaal voor de Perito Moreno gletsjer. 

De campings leken dit weekend allemaal volgeboekt en we hadden ook niet zo veel zin in een drukke camping met feestvierders. Gelukkig is net buiten de stad een YPF benzinestation met een gratis camperplaats. Er is zelfs elektriciteit en water, een restaurant met toiletten en douches. Er is veel belangstelling voor want er staan wel 15 tot 20 camperbussen en auto's met daktenten. Het valt op dat er erg veel Brazilianen in campers en busjes onderweg zijn in Patagonië en dat is voor hen ook al snel 4000 km van huis verwijderd. 

Op het meer varen boten met toeristen
Vandaag dus bezochten we de Perito Moreno gletsjer, beroemd in de hele wereld. Het was nog wel even 80 km voor we er waren, maar de moeite en het entreegeld worden meer dan beloond. Je staat er echt met de neus bovenop. De gletsjer mondt uit in een meer en er vallen regelmatig grote of kleine brokstukken in het water. We zagen wel enkele kleine stukken vallen maar de grote klapper bleef tijdens ons bezoek uit. Sommige mensen hebben meer geduld en blijven urenlang zitten.

Het was echt druk, ook al gingen we pas in de middag, maar op de wandelpaden viel het toch wel mee. De voorzieningen zijn erg goed en uitgebreid. 

Wat meewerkte was het fraaie weer. Er was weinig wind en veel zon en de temperatuur was boven de 20 graden.  Intussen had een wasserette in El Calafate zich over onze was ontfermd. 

De Perito Moreno is een van de weinige gletsjers ter wereld die niet kleiner wordt

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw!!!!

Unknown zei

WAT GEWELDIG MOOI DAAR!!!