19.3.24

Ciudad del Este (Paraguay)

Het drielandenpunt gezien vanaf Argentinië; het punt ligt in de rivier Paraná;
rechts stroomt de Rio Iguazú in de Paraná
de nieuwe brug tussen Foz de Iguaçu en Ciudad del Este wordt binnenkort in gebruik genomen;
er is ook nog een veerboot tussen Argentinië en Paraguay, maar die vaart niet op zondag

Monument op het Argentijnse uitzichtpunt
De tamelijk uitgestrekte Stad van het Oosten (zoals de naam letterlijk vertaald luidt) is een bizarre plek. Je komt er over een brug over de grensrivier Paraná vanuit het Braziliaanse Foz de Iguaçu. Maar er is nauwelijks verschil, behalve dan wat de drukte betreft. In Ciudad del Este (CdE) hoor je meer Portugees dan Spaans en zie je meer Braziliaanse kentekens dan Paraguayaanse. Zelfs in winkels en restaurants word je in het Portugees te woord gestaan, maar wij praten vanzelfsprekend in het Spaans terug. 

Het draait bij dit grenstoerisme natuurlijk allemaal om de prijsverschillen. Vooral geïmporteerde producten zijn in Paraguay goedkoper dan in Brazilië. Je ziet in CdE dus honderden winkels met elektronica, sportkleding, parfums, medicijnen en autobanden. Er zijn luxe winkelcentra en er zijn straten met allerlei kleine winkeltjes of kramen en er zijn zelfs straatverkopers die ook een graantje willen meepikken. De Brazilianen komen met auto's, minibusjes en touringcars voor een dagje winkelen en dat met duizenden tegelijk.

Vandaag hebben we zelf ook meegedaan aan dit circus, in de eerste plaats om nieuwe banden voor de camper te krijgen. Dat lukte al bij de eerste zaak waar we de naam Continental op de voorgevel zagen. We gingen voor het Duitse Continental of het Franse Michelin. De prijs was inderdaad vrij laag, iets lager dan in Nederland en flink lager dan in Argentinië of Chili. Ook hier sprak de verkoper Portugees en gebrekkig Spaans, althans de meeste tijd leek het meer op Portugees dan op Spaans. Afrekenen moest in dollars of euro's, want alleen met contanten krijg je korting. Altijd handig om wat bij je te hebben onderweg.  

Gisteren kwamen we hier aan na twee grenspassages. Eerst moesten we een brug over naar Foz de Iguaçu in Brazilië. Het was zondag maar desondanks stond er een flinke rij van vooral Braziliaanse auto's. Na een uur waren we er doorheen. Vervolgens minstens 10 kilometer door de stad Foz naar de volgende grensbrug. Het was inmiddels flink gaan regenen. Hier waren we wat sneller klaar. 

Een en al modder

De navigatie van Maps.me stuurde ons daarna over enkele onverharde wegen en we kwamen met de schrik vrij. Het was daar vanwege de regen een grote glijpartij. Het was bijna onmogelijk de auto onder controle te houden over deze modder. Snel maar weer terug naar de hoofdweg. We hadden een huisje geboekt aan een meer een eind buiten CdE maar hadden alleen de locatie, geen straatnaam, want die is er niet. We vroegen iemand de weg en die stuurde ons de verkeerde kant op met als gevolg weer modder. We moesten nog een tijd wachten omdat voor ons een auto vast kwam te zitten.
Huisje in het bos

Uiteindelijk kwamen we aan bij het huisje met kilo's klevende modder aan de camper. 

De bus wordt weer toonbaar

Vandaag hebben we bij een autowasserij de boel weer schoon laten maken en ook binnen werd de boel flink gezogen. Voor 5 dollar waren we klaar.

Het is nog steeds heet, hoewel het gisteren met de regen onder de dertig graden bleef. Vandaag was het weer 37 graden en de komende twee dagen ook. Daarna lijkt de ergste hitte voorbij. 

Eten aan het meer

Geen opmerkingen: