4.3.24

Córdoba

Het Jezuïetenklooster
Córdoba in Spanje kenden we al maar Córdoba in Argentinië blijkt ook een aangename stad te zijn. Met 1,5 miljoen inwoners is het een grote stad maar het verkeer is geen probleem. Het gaat er rustig aan toe.
Binnenplaats van Casa del Virrey Sobremonte

Het is een moderne stad met veel jonge inwoners in hippe outfit en vaak met tattoo's. Omdat het tegelijk een oude stad is, door de Spanjaarden gesticht, zijn er ook heel wat oude gebouwen te zien. Daarvan hebben we er enkele bekeken de afgelopen dagen. 

Donderdag reden we eerst naar een parkeergarage, dicht bij het appartement. Voor vier dagen moet je heel wat spullen meenemen en we brachten ook nog flink wat wasgoed naar een wasserette.

De toegang tot ons appartementsgebouw

De kathedraal van Córdoba

Het appartement is oud, in een bijna monumentaal gebouw, op slechts 200 meter van het centrale plein. Het heeft ook wel wat achterstallig onderhoud maar verder was het prima in orde en we waarderen natuurlijk de centrale ligging. 

Donderdag brachten we een bezoek aan het oudste huis van Córdoba met daarin een historisch museum. Het heet Casa del Virrey Sobremonte en we vonden het mooi. 's Avonds gingen we weer naar een Libanees restaurant en het was ook hier genieten. 

Vrijdag bezochten we het Museum van de Herinneringen. Midden in het centrum was een illegale gevangenis van de geheime dienst waar vermeende politieke tegenstanders van de dictatuur van Videla werden vastgehouden en gemarteld. Velen kwamen nooit terug en de verantwoordelijken zijn weliswaar veroordeeld maar over de verdwenen mensen gaven ze geen informatie. Dit tot groot verdriet van hun familie, tot op de dag van vandaag. 

Waar zijn ze?

Het politiecomplex is grotendeels in de oude staat tot museum omgevormd, waar de lotgevallen van enkele politieke gevangenen uitgebreid wordt belicht. In heel Argentinië zijn 30.000 veelal jonge mensen in deze donkere jaren verdwenen. Het is een open wond in de Argentijnse geschiedenis. Het museum is aangrijpend door zijn rauwe oorspronkelijke ruimten en door de verhalen die er worden verteld. 

Deel van het Jezuïetencomplex

We kwamen ook nog in de Manzana Jesuítica, een blok van de Jezuïeten, met kerk, klooster, universiteit en museum. Het museum herbergt reconstructies van onder andere voorhistorische reuzendieren. 

Feria Artesenal Güemes

Zaterdag bezochten we de wijk Güemes waar elke avond in het weekend een kunstnijverheidsmarkt wordt gehouden. Ook is het een centrum van bars en restaurants en dus kom je in een gezellige drukte terecht. 

We probeerden een cervercería, een bar gespecialiseerd in allerlei bijzondere bieren. Het was er druk en het bier met de papas bravas smaakte heerlijk. Cervecerías zie je vrij veel in Argentinië en je kunt voor minder dan 2 euro een pint smakelijk tapbier drinken. 

De Jeep van Colombiaanse reizigers
"Wij zijn reizigers zonder geld", staat er

We brachten deze dagen ook wel heel wat tijd door in het appartement, want snel internet is verleidelijk om eens wat programma's te bekijken die zijn blijven liggen.

Parque Sarmiento; elke ring heeft een verschillend jaartal

Vandaag bezochten we maar liefst drie kunstmusea die dicht bij elkaar staan in het Parque Sarmiento.

Kunst in Museo de Bellas Artes

Het is misschien geen topkwaliteit maar wat mag je verwachten voor 50 cent entree?
Museo Palacio Dionisi

Het zijn in elk geval mooie gebouwen waarin de kunst wordt geëxposeerd. 

Bijzondere bomenlaan in Córdoba

Morgen gaan we na deze relaxte stedentrip weer verder naar het oosten. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Lijkt me een bijzondere stad!