26.3.24

El Soberbio

Camping in Soberbio aan de Rio Uruguay
We hebben de grensrivier tussen Brazilië en Argentinië bereikt, de Rio Uruguay.
Deze vlindersoort met "88" zien we vaak

Verder stroomafwaarts wordt het de grensrivier tussen Uruguay en Argentinië. De omgeving telt enkele natuurreservaten met oerwoud, maar op veel plekken hebben immigranten uit Europa landbouw en veeteelt geïntroduceerd. Er is ergens in de provincie een plaats waar jaarlijks de dag van de immigranten wordt gevierd met het tonen van de cultuur en de gebruiken van maar liefst 17 verschillende immigrantengroepen uit Europa. De streek is in Argentinië ook heel bekend vanwege de teelt van de yerba mate, de bekende kruidenthee. We zien overal kleine perceeltjes of grotere plantages waar dit product wordt verbouwd.  

Tijdens een wandeling vandaag
We zijn er inmiddels achter dat de taal die hier gesproken wordt een mengtaal is van Portugees en Spaans. Dat maakt de verstaanbaarheid voor ons alleen nog maar moeilijker.

Gisteren reden we naar Sobrebio aan de Rio Uruguay en we vonden een mooi gelegen camping aan de rivier met ook nog eens goede voorzieningen. We zien met grote regelmaat taxibootjes heen en weer varen tussen Brazilië en Argentinië en terug.

Brug over een zijrivier

Vandaag reden we 65 km naar de Saltos del Moconá, ja alweer watervallen. De omgeving daar is echt oerwoud, ondoordringbaar en groen. Ook hier is weer een enorm aantal vlinders in alle mogelijke kleuren. 

Luchtfoto van de Saltos del Moconá, bron: het internet
Maar goed, de watervallen dus. In de Rio Uruguay is op deze plek door een geologische gebeurtenis een splitsing van de rivier ontstaan. Het meeste water stroomt links in stroomversnellingen omlaag, maar rechts is een plateau waar het water overheen stroomt en op verschillende plekken omlaag stort. Dat plateau is drie kilometer lang en de watervallen ook. De watervallen liggen dus midden in de rivier, in de lengterichting. Je kunt er met een bootje langs varen. 

De enige complicatie is dat de watervallen erg laag zijn als de rivier waar ze in storten hoog staat. Hoe minder waterafvoer, hoe hoger de watervallen. Soms is het waterpeil zodanig dat ze maar een meter hoog zijn en dan varen de boten niet. Vandaag waren ze circa 3 meter, dus niet echt spectaculair, maar we zijn toch maar gegaan en hadden er geen spijt van. Het waterpeil is mede afhankelijk van een stuwdam stroomopwaarts, op Braziliaans grondgebied.

Zo zagen wij het vandaag vanuit de rubberboot, aanzienlijk minder hoog

Geen opmerkingen: