12.3.24

Ituzaingó

De mooi gelegen gemeentecamping van San Miguel
Van Bella Vista gingen we naar het dorp San Miguel, een van de toegangspoorten tot het enorm grote nationale park Iberá. De eerste nacht stonden we op een gemeentecamping bij het dorp en aan een meer. Het hele gebied is een lappendeken van meren, moerassen en bossen. 

Een familie capibara's hield ons even op
De volgende dag moesten we ruim 30 kilometer over zandwegen naar de ingang van het park. Dat viel niet mee, want op meerdere plaatsen was het rul zand, waar je met de nodige snelheid door heen moet. 
Een ons onbekende vogelsoort

Aan het eind van de weg troffen de parkranger (v) aan die ons wegwijs maakte. Er is een camping met faciliteiten, maar helaas werkten wifi en de warme douches niet. Wel is alles gratis hier. 

De capibara is een knaagdier

We zagen in het park tientallen capibara's (waterzwijnen in het Nederlands). Het zijn nogal trage en weinig schuwe dieren. Soms zitten ze midden op de weg en moet je ze bijna smeken om aan de kant te gaan.  Ook zie je vrij regelmatig een soort moerashert. Daarnaast heel veel soorten vogels die we nog nooit hadden gezien of gehoord hadden. We maakten die middag een wandeling en zagen diverse dieren. 's Avonds op de camping waren vuurvliegjes te zien. 

Camping in het nationale park Ibera

We troffen er een man die met een nogal grote drone aan het werk was, later ook nog eens toe het al donker was. Het bleek te gaan om een drone waarmee natuurbranden opgespoord kunnen worden. 

Na een goede nachtrust -het koelde af tot 20 graden- reden we nog 7 km het park in naar een rivier en daar zagen we ook nog een kaaiman, een klein soort krokodil.  

Vandaag reden we naar de plaats Ituzaingó. Die ligt weer aan de Paraná. Hier is enkele decennia terug een enorme stuwdam gebouwd voor elektriciteit. Om een stuwmeer te kunnen vormen in dit nogal vlakke land moest er een dam van 60 km worden gemaakt die zorgt voor een hoogteverschil van 23 meter. 

We boekten een tour bij het bezoekerscentrum annex museum. We moesten onze paspoorten laten registreren want de helft van de dam ligt in Paraguay. De dam is eigenlijk niet zo fotogeniek, maar is niettemin een enorm bouwwerk. Er zijn 20 generatoren die zorgen voor elektriciteit voor 7 miljoen huizen in beide landen. Er is ook een sluis gemaakt die het mogelijk maakt schepen de dam te laten passeren. Ook aan trekvissen is gedacht. Een sensor ziet vissen aankomen en er wordt dan automatisch een vissenlift in werking gesteld die de vissen 23 meter hoger brengt. 

Uitzicht op Río Paraná

We staan op camping El Mirador, inderdaad met een prachtig uitzicht op de Paraná. 

Camping El Mirador

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie reis.De rivier is prachtig.