8.1.22

Lanzarote (6)

Vulkanen en lavavelden

Het zuidwestelijke deel van Lanzarote wordt gedomineerd door uitgedoofde vulkanen en uitgestrekte lavavelden. Het vulkanisme is hier twee eeuwen geleden gestopt, maar je weet nooit of het definitief is. Wat je ziet is dus nog betrekkelijk vers in geologische zin.

De bus reed hoog; je kijkt op een vulkaan
Allereerst bezochten we het Nationale Park Timanfaya, de belangrijkste toeristentrekker van Lanzarote. Vanaf het restaurant is een weg door het park aangelegd die alleen door bussen mag worden gebruikt.
Een vreemd gevormde krater

Men is erg strikt in het beschermen van het gebied; je mag dus alleen met zo'n bus mee om wat te kunnen zien; wandelen zit er niet in.

Het moet gezegd, het park is van een bijzondere schoonheid, ook vanaf de touringcar. 

Eenmaal terug bij het restaurant, ook weer een creatie van de kunstenaar César Manrique, blijkt dat de ondergrond hier nog niet helemaal is afgekoeld na twee eeuwen.

Barbecue op hete lucht uit een vulkanische put
De hete lucht doet stro vlamvatten, water opspuiten als een geiser en boven een 7 meter diepe put worden de kippenpoten voor de restaurantgangers geroosterd.

Demonstratie van een geiser

We gaan naar de kust en installeren ons voor de nacht op een parkeerplaats bij de Salinas van Janubio. Er is een lagune met veel watervogels en er omheen zoutpannen waar nog steeds zout wordt gewonnen.

Zoutwinning

 

Lavapad

Vandaag reden we naar El Golfo een dorpje aan zee met een stuk of 12 restaurants. We komen hier echter om een wandeling te doen, die eerst de kustlijn volgt. Ook hier zijn het de lavavelden, die tot aan de kust reiken,  die het landschap domineren. Op een parkeerplaats bij het dorp en met uitzicht op een sterke branding overnachten we, opnieuw met enkele andere campers.

Ruige branding bij onze overnachtingsplek

Na drie stormachtige dagen is het vandaag weer "normaal" geworden, met veel zon, een lekkere bries en een aangename temperatuur. 

Geen opmerkingen: