22.1.22

Tenerife (4)

Uitzicht op de Montaña Roja, vanaf een veel lagere top

Iets verder naar het zuiden ligt El Médano, een dorp dat we nog kennen van 6 jaar geleden. Het heeft een ontspannen toeristische sfeer.
Over het strand op weg naar de Montaña Roja

Het ligt op korte afstand van het vliegveld Tenerife-Sur, dus buitenlandse vliegtoeristen zien we hier ook wel, maar daarnaast ook veel Spaanse strandbezoekers en surfers in busjes uit allerlei landen. We zagen ook wel buitenlanders met hun laptop in een café aan de slag. Tenerife wordt aangeprezen als plek om onder de zon online te werken, dus dat werkt misschien wel.

Er zijn enkele parkeerterreinen waar veel campers staan en daar hebben wij ook overnacht, opnieuw aan het strand. 

Op de berg uitzicht naar het westen: strand, kassen, het vliegveld;
rechtsboven de besneeuwde top van El Teide

Vandaag, zaterdag, hebben we een wandeling van 8 kilometer gedaan, onder andere naar de 170 meter hoge top van de oude vulkaan Montaña Roja. Het waren heerlijke omstandigheden, 21 graden, veel zon en weinig wind, dus we hebben er erg van genoten. Het was wel behoorlijk druk op het laatste stukje naar de top. 

De 'rode berg' is de naam en inderdaad is de oppervlakte meest donkerrood door het vele ijzer. 

Ruïnes van het leprasanatorium

Eergisteren hebben we vanaf onze vorige standplaats in Abades nog de ruïnes van het leprasanatorium bezocht. Vanwege een lepra-uitbraak tijdens de Spaanse Burgeroorlog besloot Franco in 1940 opdracht te geven voor de bouw van dit sanatorium. Voordat de bouw helemaal voltooid was werd er met het werk gestopt in 1945 omdat er inmiddels een medicijn was tegen lepra en dus afzondering van de maatschappij niet langer nodig was. 

De kerk bleef onvoltooid

In de loop van de tijd zijn de gebouwen nog gebruikt als oefenlocatie voor het leger, filmlocatie en voor paintball e.d. Het bouwen van een vakantieresort op deze plek ging 20 jaar geleden niet door vanwege beperkende wetten en sindsdien vervalt het complex langzamerhand steeds verder. 

Geen opmerkingen: