10.12.22

Azul

Prent van Florencio Molina Campo in het Las Lilas Museum
De pampa is een van de kenmerkende landschappen in Argentinië en daar zijn we nu. Het is vlak, heel vlak en het is vooral weidegrond met hier en daar een klein bos. Weinig opwindend dus. Toch rijden we door dit gebied ten zuiden van Buenos Aires want we willen naar de zuidelijke kusten aan de Atlantische Oceaan. 

In het Museo Las Lilas
De levensgrote driedimensionale versie
We zijn nu in het dorp Azul dat een gemeentecamping heeft met niet zulke goede voorzieningen maar wel een prettige ligging aan een rivier. We komen tijdens de WK-wedstrijd tegen Nederland en zien mensen gespannen kijken op hun telefoon. We beluisteren het laatste stuk van het commentaar op de Nederlandse radio. Er is na afloop een kleine euforie in het dorp en wat toeterende auto's. 

Gisteren was een nationale feestdag en de camping in San Antonio de Areco liep behoorlijk vol. Veel dagtoeristen, een vol zwembad en een bandje dat in het paviljoen speelde. Men nam het er van met het warme weer. 

Wij deden de culturele route langs twee musea. Vooral het Museo Las Lilas de Areco vonden we leuk. Het staat bijna volledig in het teken van Florencio Molina Campo (1891-1959), die beroemde kalenders maakte voor de firma Alpargatas met satirische afbeeldingen van het gaucholeven. Hij genoot er internationale bekendheid mee en hij werkte ook voor Amerikaanse opdrachtgevers.

Als kers op de taart was er een audiovisuele presentatie met driedimensionale voorstellingen van sommige van die de prenten. Van het bijbehorende verhaal in het Spaans begrepen we niet erg veel.

Even afkoelen in het museum waar geen airco was

We lunchten in een parrillada restaurant. Een grillrestaurant dus en dat was simpelweg bij gebrek aan iets anders. De parrillada is een echt fenomeen in Argentinië (en Uruguay). Je krijgt een berg vlees van de grill en daar kun je dan salade en friet als bijgerecht bij nemen. We werden wel wat vreemd aangekeken dat we geen vlees wilden. Voor de zekerheid werd ons nogmaals gevraagd of we niets van de grill wilden toen we een aardappeltortilla en een salade bestelden. We hadden daar overigens meer dan genoeg aan.

Vandaag was het onderweg weer erg heet, tot 40 graden, maar vanavond is het behoorlijk afgekoeld. Het ergste van de hittegolf lijkt nu voorbij.

Geen opmerkingen: