13.12.22

Viedma

De afgelopen nacht stonden we heel mooi op een parkeerplaats bij het strand van het dorpje El Cóndor, helemaal alleen. 

Papegaaikuikens wachten op hun ouders

Dit dorp is vooral bekend van de papegaaienkolonie. Vlakbij waar wij stonden begint een kilometers lange rotswand langs het strand en vol met gaten.

De vogels hebben in het zachte gesteente in de loop der tijd duizenden holen gemaakt waarin ze nestelen. Er zijn minstens 35.000 broedparen en dat maakt het de grootste papegaaienkolonie ter wereld. Een paartje blijft bij elkaar en keert elk jaar terug naar het zelfde nest.
(Klik op de driehoek en het volledigschermsymbool. Na afloop op ESC om terug te keren.)

Momenteel worden de jonge vogels gevoed. Het is een af en aan vliegen van de papegaaien die meestal in paren er op uit gaan. 

Vooral na zonsondergang zien we honderden vogels en we horen ze vooral. Het is een oorverdovend gekwetter. 

Het Malvinasmonument met jachtvliegtuig
Bij deze plek zien we ook een Malvinas monument, dat herinnert aan de Falklandoorlog, die jammerlijk verliep voor de Argentijnen. Er staat een oud jachtvliegtuig en een muur met namen van gevallen soldaten. Deze oorlog is nog steeds een stekende wond bij de Argentijnen.

We sliepen heerlijk, met dank aan het geluid van de branding. 

Helaas hebben we ook weer pech. Een wiellager moet vervangen worden, weet Jan voor 99% zeker. Er is een brommend geluid te horen dat minder wordt bij een bocht naar links. Vandaag probeerden we met succes het onderdeel te bestellen en een garage te vinden. Morgen komt het lager en zal het gemonteerd worden als alles goed gaat. Kennis van het Spaans is onontbeerlijk bij dergelijke akkefietjes. Overigens is de voorruit niet verder gescheurd, dus de gaatjesmethode werkt.  

Carmen de Patagones ligt hoog boven de rivier Rio Negro
en kijkt uit over de andere stad Viedma
We hebben lekker geluncht in Viedma, aan de rivier. Later staken we met een bootje over naar de tweelingstad Carmen de Patagones. Het is meestal een vredige omgeving langs de rivier. 

Kunstwerk in Carmen de Patagones
In beide steden heerste een vervreemdende rust. Er was vrijwel niemand op straat. Af en toe klonken er kreten vanuit de huizen. Argentinië speelde tegen Kroatië om een finaleplaats. 
Na de eerste helft waren we terug in Viedma en gingen we een café binnen waar de mensen naar een groot scherm keken en aanmoedigden en applaudisseerden alsof ze in het stadion zaten. 
Na de wedstrijd werd de overwinning uitbundig gevierd op straat. Wij gingen in tegengestelde richting, dus de stad uit en slapen vannacht bij een benzinestation. 
Dat is in Argentinië heel gebruikelijk. Er staat ook nog een Argentijnse camper en we maakten een praatje.
Uitgelaten Argentijnen vieren de finaleplaats. Lionel Messi(as) is de held met nummer 10

Nog even over het het geld opnemen bij Western Union. Dat gaat op zich best goed maar het was toch wel een soort klucht. Bij gebrek aan de grootste biljetten van 1000 peso's (3 euro), kregen we veel van het kleine grut, o.a. 800 biljetten van 100 peso's (€ 0,30). Die krijg je in stapeltjes van 100. Dit is bij nader inzien iets minder erg dan het lijkt; je kunt ook betalen met een stapel van 100 met een elastiekje erom. Men vertrouwt erop dat er inderdaad 100 in zitten. Zo gebeurde dat vandaag bij de onderdelenzaak. 

Geen opmerkingen: